Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavama udruge "Zavod 25 lipnja 1991" koju vodi nekadašnji potpredsjednik vlade populist Marjan Podobnik da će u subotu blokirati granični prijelaz Plovanija, a nakon toga u akcijama građanskog neposluha početi blokirati i ostale granične prijelaze s Hrvatskom protivi se 48 posto Slovenaca.


Kako je pokazalo ispitivanje javnog mnijenja što ju je potkraj prošlog tjedna obavila agencija Episcenter prema narudžbi spomenute udruge, 48 posto Slovenaca protivi se takvom ometanju normalne prometne komunikacije sa susjednom državom pred početak turističke sezone, a Podobnikove namjere podržava 40 posto ispitanih.

Vezani članci Gužva na graničnom prijelazu Počeo skijaški tjedan, gužve na granicama diljem zemlje: "Ponijeli smo sarme, ali ne dovoljno..." Potres na granici Hrvatske i Slovenije Potres na granici Hrvatske i Slovenije: "Pošteno je zatreslo"

Istodobno, pokazalo je ispitivanje što ga je u utorak objavila Podobnikova udruga na svojim web-stranicama, mišljenje kontroverznog Joška Jorasa i udruge "25 lipnja" da Hrvatska mora ukloniti žardinjere s "europske staze" slovenskog "borca za južnu granicu" i to u skladu s odlukom slovenskog suda u Piranu, podržava čak 64 posto ispitanika, dok su ostali protiv ili o tome ne razmišljaju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak je na posebnom sastanku političkih stranaka posvećenom "slučaju Joras" koji je zahtijevala Slovenska pučka stranka (SLS) izjavio da je spomenuti slučaj i Jorasov štrajk glađu potaknut predizbornom utrkom u Sloveniji, ali da slovenska vlada unatoč emocionalnom naboju tog pitanja namjerava slučaj riješiti u dogovoru s Hrvatskom.

"To je problem samo jednog stanovnika uz granicu, ali je važan element za politiku zbog emocionalnog naboja", rekao je Rupel, ponovivši da slovenska vlada teren oko Jorasove parcele drži spornim jer je bio predmetom nikad usvojenog "parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan".

"Zaseoci uz Dragonju tim su sporazumom pripali Hrvatskoj, ali ga se Hrvatska kasnije odrekla. Zato taj dogovor više ne vrijedi i mi sada inzistiramo da je to slovenska zemlja", rekao je Rupel.

Rupel je dodao da Europska unija "očekuje da će Hrvatska pitanje granice riješiti prije svog ulaska u EU", te da ne očekuje da će od tog uvjeta odustati niti buduća slovenska vlada.

Na pitanja o arbitražnom postupku koji pripremaju mješovita međudržavna povjerenstva, Rupel je rekao da će idući, drugi sastanak stručnjaka iz povjerenstava biti održan ovog mjeseca u Sloveniji.

Na njemu će se po Rupelovim riječima razgovarati o tome jesu li pitanja koja je Slovenija istakla na prvom sastanku prihvatljiva i o idućim koracima u prepuštanju graničnog pitanja trećoj strani.

Vjerujem da je uz dobru volju hrvatske strane moguće dogovoriti uvjete arbitraže i kojoj adresi ćemo se zajedno obratiti i to pitanje ne treba povezivati s našim parlamentarnim izborima, rekao je Rupel.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju