Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki neredi

Prosvjedi u Parizu postali nasilni, privedeno 200 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi protiv policije zbog navodne brutalnosti u predgrađu Pariza koja se dogodila ranije ovog mjeseca u srijedu navečer postali su nasilni.

Prosvjedi koji su doveli do više od 200 uhićenja diljem Francuske dogodili su se zbog navoda da je mladi muškarac koji je uhićen 2. veljače, pretučen i silovan policijskim pendrekom. Istraga o tom slučaju koji se dogodio u naselju Aulnay-sous-Bois je u tijeku.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Prosvjednici u 18. okrugu na sjeveru Pariza u srijedu navečer palili su hrpe smeća dok je policija na njih bacala suzavac.

Jedan je policajac pod istragom zbog navodnog silovanja, a preostala tri zbog nasilnog ponašanja tijekom uhićenja 22-godišnjeg muškarca koji je u bolnici s ozljedama glave i anusa, gdje ga je prošlog tjedna posjetio francuski predsjednik Francois Hollande.

Četvrt Aulnay-sous-Bois nastanjena je uglavnom migrantima i jedna je od nekoliko u kojima su izbili nemiri 2005. nakon što je dvoje mladih poginulo od strujnog udara na trafostanici u kojoj su skrili želeći izbjeći uhićenje.

Neredi 2005., u kojima je zapaljeno 10.000 automobila i 300 vozila, potaknuli su tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja da proglasi izvanredno stanje.

Riječ je o području grada u kojem su sukobi policije i lokalnih mladih imigranata privukli globalnu pozornost na velike razlike između bogatog Pariza i siromašnih predgrađa koja ga okružuju.

Iako ograničenije nego prije 12 godina, nasilje izbilo početkom veljače podsjetnik je na tinjajuće napetosti u četvrtima u kojima vlada iznadprosječna nezaposlenost i u kojima živi velik broj imigranata, u vrijeme kada se Francuska priprema za izbor novog predsjednika.

Nezaposlenost u predgrađu Aulnay-sous-Bois gotovo je dvostruko veća od nacionalnog prosjeka od deset posto. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene