Policija je suzavcem i papar sprejem u nedjelju počela rastjerivati prosvjednike u hongkonškom Causeway Bayu nakon što su mase okružile skupine policajaca koji su privodili prosvjednike.

Galerija Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 5 Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 3 +1 Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 4

Brojne policijske snage raspoređene su u trgovačkoj četvrti uoči nedjeljnog marša koji vlast nije odobrila i policija je počela zaustavljati i pretraživati ljude po ulicama uoči početka prosvjeda.

Prosvjednici i nenaoružani stanovnici odgovorili su vičući na policiju i počeli su bacati boce s vodom na skupinu policajaca dok su privodili dvojicu muškaraca. Policija je odmah odgovorila ispaljujući suzavac i papar sprej prema prosvjednicima.

Jedan od privedenih muškaraca medijima je doviknuo broj svoje osobne iskaznice, dok ga je policija odvodila, tako da mu obitelj i odvjetnik mogu ući u trag.

Još jedna noć nasilja i sukoba

Hongkonške vlasti objavile su da će hongkonška čelnica Carrie Lam biti u nedjelju izvan grada i da je otputovala u Peking obilježiti kineski državni praznik, dan uspostave Narodne Reublike Kine 1. listopada, pokušajavajući tako ukloniti jedno od potencijalnih žarišta prosvjeda u gradu.

Sukobi u trgovačkoj četvrti Causeway Bay uslijedili su nakon još jedne noći nasilja i sukoba s policijom u prodemokratskim prosvjedima koji već tjednima traju u Hong Kongu.

Gradski prijevoz objavio je da neke linije podzemne željeznice neće prometovati u nedjelju. U gradu se okupilo i oko 200 prokineskih prosvjednika pjevajući kinesku himnu dok su protivladini prosvjednici izvikivali slogane protiv aktualnih vlasti.

Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Novi neredi u Hong Kongu: Prosvjednici bacali kamenje, policija odgovorila suzavcem

Neredi u Hong Kongu (Foto: VIVEK PRAKASH / AFP) Konačan kraj nereda? Hong Kong povlači zakon zbog kojeg gradom mjesecima bjesne prosvjedi

Lam, koja je tjednima u središtu protuvladinih prosvjeda potaknutih u lipnju zakonskim prijedlogom o izručenju hongkonških stanovnika na suđenje u druge dijelove Kine, vraća se u grad utorak i to kopnenim putem kako bi izbjegla eventualne prosvjednike u zračnoj luci, jednom od poprišta čestih prosvjeda. Ona je u međuvremenu povukla zakonski prijedlog no prosvjedi su se pretvorili u prodemokratska okupljanja.

Policija je i u subotu navečer suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su bacali molotovljeve koktele i kamanje na vladine zgrade te blokirali prometnicu u blizini lokalnog stožera kineske vojske.

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija, vraćena je 1997. Kini u okviru formule "jedna zemlja, dva sustava", koja je jamčila tom dijelu Kine autonomiju i prava koja ne uživaju stanovnici drugih dijelova Kine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju