Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14. tjedan prosvjeda

Kaos u Hong Kongu: Policija suzavcima spriječila blokadu aerodroma

Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP)
Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Philip FONG / AFP
Aktualno Galerija Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Foto: Philip FONG / AFP Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Foto: Philip FONG / AFP Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Foto: Philip FONG / AFP +0 Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Galerija 1/4 >>
Policija u Hong Kongu spriječila je u subotu prosvjednike da blokiraju prilaze zračnoj luci, ali je drugu noć zaredom ispaljivala suzavac po gusto naseljenoj četvrti Mong Kok, u 14. tjednu protuvladinih prosvjeda.

Policajci su provjeravali putovnice i karte i propuštali samo putnike kako bi spriječili kaos od prošlog vikenda kada su aktivisti blokirali pristupne cente, postavili kamenje po tračnicama i porazbijali postaju podzemne željeznice u četvrti Tung Chungu.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova Slika nije dostupna Akcija protiv vlade Policija suzavcima rastjerala prosvjednike: Oklopna vozila i vodeni topovi na ulicama Hong Konga

U noći na subotu ondje je bilo povremene igre 'mačke i miša' između prosvjednika i snaga reda, ali nema znakova nasilja. Stotine prosvjednika je u petak navečer upalo u postaje podzemne željeznice u Mong Koku, nakon što su vidjeli snimke nadzornih kamera na kojima policija tuče prosvjednike.

Tražeći te snimke i ljuti zbog toga što je željeznica zatvorila postaje kako bi spriječila da se ondje okupljaju, prosvjednici su razbijali znakove, lomili skretnice, palili požare i šarali grafite po zidovima.

Uslijedila je akcija policije koja ih je ubrzo rastjerala suzavcem. Prosvjednici su zaprijetili da će tijekom vikenda prekinuti prometne veze do zračne luke nakon što ih nije umirlo službeno odustajanje hongkongške čelnice Carrie Lam od spornog prijedloga zakona o izručenjima Kini.

Lam je u srijedu objavila formalno povlačenje prijedloga zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih desetljeća.

Prijedlog zakona, koji bi dopustio izručenje kopnenoj Kini gdje su sudovi pod kontrolom Komunističke stranke, izazvao je višemjesečne nerede koji predstavljaju najozbiljnije izazove kineskom čelniku Xiju Jinpingu otkad je došao na vlast 2012.

Prosvjedi su u bivšoj britanskoj koloniji u lipnju počeli zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje građana Kini, no otad su se razvili u pritisak za veću demokraciju. Povlačenje prijedloga zakona bio je jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene