Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedena 4 sudionika

Prosvjed desničara zbog obljetnice neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjed nekoliko stotina pripadnika desničarskih organizacija u Novom Sadu završen je bez većih incidenata, ali je policija privela četvoricu prosvjednika. Glasnogovornik novosadske policije Stevan Krstić izjavio je da prosvjed nije bio službeno prijavljen.

Nekoliko stotina mladića prosvjedovalo je oko podneva u Novom Sadu u povodu proslave obljetnice proglašenja kosovske neovisnosti. Nenajavljeni prosvjed završio je bez većih izgreda, ali je policija privela najmanje četvoricu prosvjednika, javila je agencija Beta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Jedna od ekstremnih nacionalističkih organizacija Pokret '1389' priopćila je da su uhićena dvojica njegovih aktivista koji su nosili plakate s natpisom 'Početak bune na dahije' i slike čelnika sadašnje vlasti u Srbiji. Kolona od nekoliko stotina prosvjednika, među kojima je najviše bilo srednjoškolaca, blokirala je u Novom Sadu nekoliko prometnica, iako su okupljanje pratile jake policijske snage.

Prosvjednici su uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije', 'Nož, žica, Srebrenica', 'Čanka pod nož', uvrjedljive poruke na račun predsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine Bojana Pajtića, poklike potpore haaškom bjeguncu Ratku Mladiću, 'Novi Sad je srpski grad', kao i brojne uvrjedljive poklike na račun Albanaca, prenosi Beta. Prosvjednici su nosili srbijanske zastave, zastave klerofašističke organizacije 'Obraz', Pokreta '1389', a primijećeni su i članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj. Također su palili baklje i bacali jake petarde, tzv. topovske udare.

To okupljanje osudila je stranka G17 plus, koja je dio srbijanske vladajuće koalicije i u pokrajini i na državnoj razini, ocijenivši kako je riječ o 'šovinističkim demonstracijama'. G17 plus je osudila i 'manipuliranje i zlouporabe srednjoškolaca od fašističkih organizacija 'Obraz' i '1389''. 

Srbijanski premijer pozvao kosovske građane da se suzdrže od nasilja

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković pozvao je sve kosovske građane da se suzdrže od nasilja i ne nasjedaju na ekstremističke provokacije te da se okrenu miru i izgradnji bolje budućnosti. 'Odnosi između Srba i Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini moraju se poboljšavati dijalogom, u skladu sa srbijanskim ustavom i u interesu dugoročna mira i stabilnosti te boljeg života građana na Kosovu i Metohiji', navedeno je u premijerovu pisanu priopćenju.

Cvetković je kazao da je za rješavanje kosovskog pitanja prijeko potrebno jedinstvo i solidarnost svih političkih i gospodarskih čimbenika u Srbiji te da srbijanska vlada ustraje da se to 'najvažnije državno i nacionalno pitanje' rješava u skladu s međunarodnim pravom.

Istaknuo je kako se moraju stvoriti uvjeti da se u svoje kuće i na svoja imanja na Kosovu vrati više od dvjesto tisuća prognanika te da će država na legitiman način pomoći povrat otetih kuća i imanja te obnovu porušenih domova. Srbija u tome očekuje znatnu pomoć međunarodne zajednice, dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene