Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muzej totalitarnih režima

'Prošlost treba pamtiti, a budućnost zaštititi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treba spriječiti mogućnost ponavljanja totalitarnih režima, suglasili su se u četvrtak pravosudni dužnosnici na međunarodnoj konferenciji o totalitarizmu u Budimpešti na kojoj je potpisana zajednička izjava o uspostavi novog muzeja europskih totalitarnih zločina.

Izjavom na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima predviđena je suradnja Mađarske, Litve, Latvije, Češke, Hrvatske, Poljske i Slovačke na izgradnji muzeja u kojem bi se predstavila povijest europskih zemalja pogođenih totalitarnim režimima u 20. stoljeću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok Slika "Slike" su izložene Muzej umjetniku platio 67.000 eura za dvije slike, predao je prazna platna i nazvao ih "Uzmi novac i bježi"

U muzeju će biti izložene komunistička i nacistička ideologija, postupci i zločini ovih totalitarnih režima kao i njihove posljedice na zemlje i nove generacije.

Remigigijus Simasius, litavski ministar pravosuđa, rekao je kako prošlost treba pamtiti, ali, što je još važnije, zaštititi budućnost. 'Bila bi tragedija ako bi sve ono što su propatili naši roditelji bilo počinjeno protiv naše djece', rekao je.

>> Josipović: Bezrezervno treba poštivati sve žrtve totalitarnih i autoritarnih poredaka

Simasius je rekao kako je i dalje važna zadaća prenositi poruku kako su oba ova totalitarna sustava podjednako odvratna.

František Korbel, češki državni tajnik za pravosuđe, rekao je kako se nikada ne smije dopustiti povratak totalitarnih režima.

Zamjenica hrvatskog ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je kako je većina europskih država iskusila totalitarnu represiju nad ljudima. Zato 'se moramo boriti za ljudska prava i vladavinu prava', rekla je ona. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene