Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik poručio

Josipović: Bezrezervno treba poštivati sve žrtve totalitarnih i autoritarnih poredaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svojoj je izjavi, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, istaknuo kako od početka svog mandata zagovara politiku punog i bezrezervnog poštivanja svih žrtava totalitarnih i autoritarnih poredaka, bez obzira o kome se radi i u kojim je okolnostima netko postao nevinom žrtvom ekstremizma.

Napominje da je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kojeg danas obilježavamo, prilika da se podsjetimo svih pojedinaca, društvenih skupina, manjina i naroda, koji su stradali zbog političkog, vjerskog, ideološkog i svakog drugog ekstremizma.

Pročitajte i ovo Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije" Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

>> HDZ optužio vlast da ignorira žrtve komunističkih zločina

'U 20. stoljeću, Europa je, na žalost, bila kolijevka nekih od takvih totalitarnih ideologija: nacizma, fašizma i komunizma, posebno u svojoj brutalnoj formi staljinizma. Bila je, također, i prostor u kojem su dugo postojali autoritarni ili poluautoritarni poreci. Gotovo nijedna zemlja Europe nije uspjela izbjeći diktaturu, ekstremizam i političko nasilje nad nekom skupinom i mnogim pojedincima. Mnoge su države u tome stoljeću bile okupirane, a druge su bile žrtvama unutrašnjeg političkog, etničkog ili ideološkog nasilja', naglašava Josipović u svojoj izjavi.

Navodi i da smo se u Hrvatskoj tek krajem prošlog stoljeća u potpunosti okrenuli demokratskom uređenju, koje u svom središtu ima koncept ljudskih prava, pluralizma i međusobnog poštivanja te da taj put nije bio ni lagan, ni pravocrtan.

'Od početka svog mandata zagovaram politiku punog i bezrezervnog poštivanja svih žrtava totalitarnih i autoritarnih poredaka, bez obzira o kome se radi i u kojim je okolnostima netko postao nevinom žrtvom ekstremizma. Svaka žrtva zaslužuje puno dostojanstvo, a obitelji žrtava našu brigu i pomoć. Žrtve prošlih ratova, holokausta, političkog ekstremizma protiv manjina, stradanja u poslijeratnom razdoblju, stradanja u Domovinskom ratu, kao i druge žrtve netolerancije i nasilja ostaju nam trajnom opomenom da uvijek i neprekidno moramo raditi na očuvanju mira i demokracije, kao i na sprečavanju nasilja i totalitarnih tendencija. Neka je vječna slava nevinim žrtvama, kojih ćemo se uvijek sjećati!', stoji u izjavi predsjednika Josipovića povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene