Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima tek 29 godina

Donijela odluku: 'Proslavit ću suprugov rođendan, a onda umrijeti dostojanstveno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brittany Maynard (29) iz San Francisca bila je u braku tek nešto više od godinu dana, kad je nakon učestalih teških glavobolja doznala strašnu vijest - da ima vrlo agresivan tumor na mozgu.

Maynard je vijest doznala na samu Novu godinu te joj se život otad sveo na grčevitu borbu protiv te opake bolesti. Prošla je dvije operacije, a nakon njih, tumor se vratio, agresivniji nego prije.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Raspitujući se o mogućim terapijama, doznala je kako bi joj se život pod njima sveo na čistu agoniju i potpuni gubitak dostojanstva, kako bi bolest i bol napredovala prema kraju. Liječnici su joj prognozirali još najviše šest mjeseci života.

Znanstvena studija: Ne postoji TOČAN trenutak smrti, to je proces koji traje...

Sa suprugom Danom Diazom počela je tražiti alternativna rješenja, ona u kojima smrt može dočekati dostojanstveno i pod svojim terminima. Rješenje je pronašla u organizaciji Compassion and Choices, koja promovira dostojanstvenu smrt terminalno bolesnih pacijenata, s prognozom šest mjeseci ili manje života i koji su mentalno kompetentni za donošenje samostalnih odluka.

To joj omogućuje opciju da zatraži pilulu koju može popiti jednom kad bol postane nepodnošljiva.

Maynard je pred sebe stavila zadatak, proslaviti suprugov rođendan 26. listopada, zajedno s obitelji. Ubrzo nakon toga, smatra da će iskoristiti svoje pravo da umre dostojanstveno, u dobi od tek 29 godina života.

Da bi svoju želju ostvarila, morala se s obitelji preseliti iz Kalifornije u Oregon, jednu od pet američkih saveznih država koje dozvoljavaju dostojanstvenu smrt.

'Imam tu pilulu već tjednima. Nisam suicidalna. Da jesam, popila bi je već odavno. Ne želim umrijeti, ali umirem. Želim umrijeti pod svojim uvjetima', napisala je za CNN Maynard.

'Sad mogu krenuti naprijed u ovo malo vremena što mi je ostalo na ovo lijepoj Zemlji, da potražim radost i sreću i da vrijeme provedem putujući po prirodi s onima koje volim. Znam da imam sigurnost', dodala je.

'Kad bole postane prevelika, mogu reći onima koje volim: volim vas, dođite i sjedite pored mene i pozdravite se sa mnom dok prelazim u što god me slijedeće čeka. Umrijet ću gore u sobi pored supruga, majke, očuha i najbolje prijateljice pored sebe i otići ću mirno. Ne mogu zamisliti da bih nekom drugom oduzela pravo tog izbora", napisla je na kraju Maynard.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene