Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sporazuma

Proračun ruši vladajuću koaliciju u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lideri šest političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje čine vladajuću koaliciju u toj zemlji, na sastanku održanom u Sarajevu nisu postigli konačni sporazum o iznosu proračuna za 2012. godinu, a naznačili su i kako bi prijepori oko tog pitanja mogli označiti kraj postojeće vlasti na državnoj razini.

"O proračunu nismo postigli konsenzus", izjavio je novinarima predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija nakon dvosatnih razgovora stranačkih lidera vođenih iza zatvorenih vrata. Uz SDP, u vladajućoj koaliciji su i Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS).

Iako je članica vladajuće koalicije, SDA se protivi usvajanju proračuna u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH jer procjenjuju kako je taj iznos nedostatan za financiranje ključnih funkcija države. Predsjednik SDA Sulejman Tihić u srijedu je izjavio kako će zastupnici te stranke u parlamentu BiH ponovo glasovati protiv predloženog proračuna na sjednici Zastupničkog doma koji bi u četvrtak o tome trebao odlučivati u drugom čitanju.

"Mi ćemo glasovati protiv proračuna... Mi smo preglasani na Vijeću ministara i na Predsjedništvu BiH kada je riječ o proračunu i takav će proračun ugroziti put BiH ka EU i NATO-u", kazao je Tihić dodajući kako su njegovoj stranci na prvom mjestu interesi države. Čelnici ostalih stranaka u srijedu su odbili prijedlog SDA o povećanja proračuna za nekih 50 milijuna KM (oko 25 milijuna eura) kao i da se ne smanjuju plaće zaposlenima u tijelima državne uprave, što je konačno presudilo da SDA ostane pri odluci da ne podupre proračun.

Tihić je kazao kako je odluka o eventualnom raskidu koalicije zbog protivljenja SDA proračunu na ostalim strankama-članicama. "Sutrašnje glasovanje o proračunu određuje sudbinu vladajuće koalicije na razini Vijeća ministara BiH", izjavio je tim povodom Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Dodik izjavio je kako je uvjeren da će proračun u četvrtak biti usvojen bez obzira na stajalište SDA. "Proračun se ne može povećavati", bio je kategoričan Dodik dodajući kako "oni koje ne podupru proračun sami sebe diskvalificiraju iz sastava Vijeća ministara". Najavio je kako će stranke koje ostanu u koaliciji naknadno "provesti redistribuciju" mjesta u vlasti. Dodao je kako su ovakvom situacijom "svi frustrirani" te kako takvo stanje "neminovno vodi razlazu".

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je podupro postojeći prijedlog proračuna. "Vidjet ćemo kako će to sutra izgledati", kazao je Čović ističući kako o eventualnoj političkoj krizi u državi ne želi govoriti dok se ne vidi što će biti s proračunom. Dodao je i kako je postignut napredak na provedbi presude Europskog suda za ljudska prava o uklanjanju diskriminacije nacionalnih manjina iz izbornog procesa u BiH.

Čelnici vladajućih stranaka suglasili su se do kraja riješiti problem uknjižbe vojne imovine kako bi se stvorili uvjeti za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Po Lagumdžijijim rječima, nakon postignute političke suglasnosti o tom pitanju sada se očekuje da tehnički aspekt bude riješen na stručnoj razini. U vezi s lokalnim izborima, najavljenim za listopad, čelnici vladajućih stranaka suglasni su da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se osigurao nesmetani nastavak registracije birača. (Hina)

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene