Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronevjereno više od 500 milijuna dolara pomoći Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 500 milijuna dolara pomoći namijenjenih suzbijanju pobune u Iraku pronevjerili su dužnosnici iračkog ministarstva obrane prije izbora 2005., prenijela je televizija CBS News.

CBS News koja se poziva na iračke istražitelje dodaje da SAD i Velika Britanija nisu pokušale nadoknaditi taj iznos ili otkriti osumnjičene od kojih je većina napustila zemlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

Istraga programa "60 minuta" mreže CBS omogućila je otkrivanje snimki osumnjičenih dok su razgovarali kako prebaciti 45 milijuna dolara na račun jednog savjetnika iračkog ministarstva obrane.

"Nismo dobili ozbiljnu službenu podršku Sjedinjenih Država, Velike Britanije ni susjednih arapskih zemalja", rekao je na tv bivši irački ministar financija Ali Allawi.

Glavni osumnjičeni je Ziad Khattan, zadužen za kupovinu u ministarstvu obrane u to doba, s proračunom od 1,2 milijarde dolara, prema CBS-u.

Od tog proračuna Allawi drži da je između 750 i 800 milijuna dolara ukradeno. Ostatak je potrošen na ogromnu i nepotrebnu opremu, prema riječima šefa istražnog povjerenstva o korupciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene