Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 500 milijuna dolara pomoći namijenjenih suzbijanju pobune u Iraku pronevjerili su dužnosnici iračkog ministarstva obrane prije izbora 2005., prenijela je televizija CBS News.


CBS News koja se poziva na iračke istražitelje dodaje da SAD i Velika Britanija nisu pokušale nadoknaditi taj iznos ili otkriti osumnjičene od kojih je većina napustila zemlju.

Vezani članci Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija'' Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

Istraga programa "60 minuta" mreže CBS omogućila je otkrivanje snimki osumnjičenih dok su razgovarali kako prebaciti 45 milijuna dolara na račun jednog savjetnika iračkog ministarstva obrane.

"Nismo dobili ozbiljnu službenu podršku Sjedinjenih Država, Velike Britanije ni susjednih arapskih zemalja", rekao je na tv bivši irački ministar financija Ali Allawi.

Glavni osumnjičeni je Ziad Khattan, zadužen za kupovinu u ministarstvu obrane u to doba, s proračunom od 1,2 milijarde dolara, prema CBS-u.

Od tog proračuna Allawi drži da je između 750 i 800 milijuna dolara ukradeno. Ostatak je potrošen na ogromnu i nepotrebnu opremu, prema riječima šefa istražnog povjerenstva o korupciji.