Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađena kartoteka slovenskih političkih zatvorenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kartoteka slovenskih političkih zatvorenika za razdoblje 1945-1988 pronađena je posve slučajno prilikom popisivanja građe ministarstva pravosuđa u lipnju ove godine u jednoj podrumskoj prostoriji, a sadrži imena i podatke ukupno 5475 osuđenika.

Ministar pravosuđa Lovro Šturm izjavio je da je nađen i zatvorski karton Jože Pučnika, nekadašnjeg političkog zatvorenika i disidenta koji je nakon povratka iz Njemačke, gdje je bio u emigraciji nakon izdržavanja dviju zatvorskih kazni u Sloveniji, postao vođa koalicije Demos, koja je vodila postupak osamostaljivanja Slovenije i stvaranja nezavisne države. 

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris

Po Pučniku, koji je umro prije nekoliko godina
sadašnja vlada je ove godine nazvala i ljubljanski aerodrom Brnik, zbog Pučnikovih zasluga u osamostaljenju Slovenije.

Šturm je ocijenio da su odštete za političke zatvorenike u
Sloveniji "sramotno niske" po sadašnjem zakonskom rješenju, te se založio da se one povećaju. Šturm je rekao da je najveća isplaćena odšteta za dugogodišnju zatvorsku kaznu političkih zatvorenika do sada bila 8.000 eura, dok je za smrt političkog zatvorenika rodbini dodjeljivana odšteta od samo 800 eura.

Pronađena kartoteka slovenskih političkih zatvorenika ne uključuje navodne informbiroovce koji su slani na Goli otok. Kartoteka je nakon otkrivanja predana državnom arhivu na proučavanje, a na korištenje je i žrtvama političkih procesa i njihovoj rodbini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene