Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proizvodnja opijuma pala je u Afganistanu za 22 posto jer se poljoprivrednici zbog pada cijene okreću drugim kulturama, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi.


Oko 1,6 milijuna Afganistanaca, odnosno 6,4 posto ukupnog broja stanovnika, uključeno je u ilegalnu trgovinu droge, a lani je to bilo 2,4 milijuna stanovnika, vidi se iz UN-ova godišnjeg izvještaja. To je dobra vijest za zapadne sile koje u toj zemlji već osmu godinu ratuju protiv talibana.

Vezani članci Ecstasy, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Kod dvojca na Pagu pronašli ecstasy i amfetamine, priveden 22-godišnjak i maloljetna osoba Uhićen Crnogorac s 1,3 kg heroina i 1,8 kg marihuane Crnogorac u Zadru dilao drogu: U njegovu domu pronađeno više od kilograma heroina

Industriju uglavnom nadziru zločinačke bande i korumpirani dužnosnici, a smata se da talibani izvuku milijune dolara iz trgovine opijumom jer su uveli poreze uzgajivačima i krijumčarima, a zauzvrat im daju nesmetan prolaz. Zapadni dužnosnici kažu da trgovina drogom potiče i korupciju i kriminal, a potkopava afganistansku državu kojoj oni žele pomoći. Afganistan je dugo proizvodio 90 posto svjetskog opijuma, a 2007. srušio je sve rekorde. Odonda uzgoj slabi. (Hina)