Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija

ISKORISTIT ĆE APSOLUTNO SVE ŠTO SUNCE NUDI Proizvedena najučinkovitija solarna ćelija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pomolu je nova revolucija u proizvodnji električne energije putem solarnih ćelija, zahvaljujući znanstvenicima s MIT-ja.

Sunce nam daje toliko puno, i svjetlost i toplinu. Mi pak pokušavamo taj konstantan priljev energije iskoristiti pretvaranjem sunčevog svjetla u električnu ili toplinsku energiju putem solarnih panela. To je super ideja, no tehnologija nam ne omogućuje iskorisiti puni potencijal te energije pa ostaje pitanje može li se iskoristiti više?

Pročitajte i ovo Informer: Solarna energija - 6 FER istražuje mogućnosti Sanjate manji račun za struju? Ima rješenja, pogledajte što morate znati ako uvodite solarnu energiju Solarni paneli - 1 Obnovljivi izvori energije Iako se solarna energija isplati, vlasnici moraju paziti: "Zašto ne bismo proizveli više dok Hrvatska istovremeno uvozi 35 posto struje?"

Znanstvenici s MIT-ja smatraju da može, a kako, pojasnili su u radu objavljenom u najnovijem izdanju znanstvenog časopisa Nature Energy, u kojem opisuju izradu funkcionalnog solarnog termofotonaponskog uređaja (solar termophotovoltaic device, STPV).

Njihova nova solarna ćelija ima sloj koji upija sunčevu toplinu i svjetlost, te upijenu svjetlost reflektira nazad u susjednu solarnu ćeliju, koja je pretvara u električnu energiju. Valna dužina svjetlosti koju emitira SPTV solarna ćelija savršeno je podešena za upravo fotonaponske solarne ćelije. To znači da fotonaponska ćelija onda može maksimalno iskoristiti takvu svjetlost za proizvodnju maksimalne količine električne energije, bez gubitaka koji se obično stvaraju zagrijavanjem kod regularnih fotonaponskih ćelija.

Toplinska energija je možda i oblik energije koji se najviše rasipa u okoliš, zapravo ona se konstantno rasipa, a znanstvenici diljem svijeta tražili su i razvijali nove metode i materijale koji bi tu neiskorištenu toplinsku energiju iskoristili i stavili je u korisnu uporabu.

U teoriji, termofotonaponska solarna ćelija mogla bi udvostručiti količinu proizvedene energije, no entuzijazam bi mogao malo splasnuti, jer se ta tehnologija neće tako skoro naći na krovovima kuća običnog puka. Naime, MIT-jevci još uvijek rade na tome da laboratorijski prototip pretvore u funkcionalnu solarnu elektranu, prenosi Popular Science.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene