Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pomolu je nova revolucija u proizvodnji električne energije putem solarnih ćelija, zahvaljujući znanstvenicima s MIT-ja.


Sunce nam daje toliko puno, i svjetlost i toplinu. Mi pak pokušavamo taj konstantan priljev energije iskoristiti pretvaranjem sunčevog svjetla u električnu ili toplinsku energiju putem solarnih panela. To je super ideja, no tehnologija nam ne omogućuje iskorisiti puni potencijal te energije pa ostaje pitanje može li se iskoristiti više?

Vezani članci Solarne ćelije Stanovnici ovog otoka ne plaćaju struju: Solarnim panelima sakupe toliko električne energije da je imaju i previše Solarni paneli u Križevcima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Križevački sunčani krovovi: Građani vlastitim novcem financirali gradnju solarnih panela na javnim ustanovama

Znanstvenici s MIT-ja smatraju da može, a kako, pojasnili su u radu objavljenom u najnovijem izdanju znanstvenog časopisa Nature Energy, u kojem opisuju izradu funkcionalnog solarnog termofotonaponskog uređaja (solar termophotovoltaic device, STPV).

Njihova nova solarna ćelija ima sloj koji upija sunčevu toplinu i svjetlost, te upijenu svjetlost reflektira nazad u susjednu solarnu ćeliju, koja je pretvara u električnu energiju. Valna dužina svjetlosti koju emitira SPTV solarna ćelija savršeno je podešena za upravo fotonaponske solarne ćelije. To znači da fotonaponska ćelija onda može maksimalno iskoristiti takvu svjetlost za proizvodnju maksimalne količine električne energije, bez gubitaka koji se obično stvaraju zagrijavanjem kod regularnih fotonaponskih ćelija.

Toplinska energija je možda i oblik energije koji se najviše rasipa u okoliš, zapravo ona se konstantno rasipa, a znanstvenici diljem svijeta tražili su i razvijali nove metode i materijale koji bi tu neiskorištenu toplinsku energiju iskoristili i stavili je u korisnu uporabu.

U teoriji, termofotonaponska solarna ćelija mogla bi udvostručiti količinu proizvedene energije, no entuzijazam bi mogao malo splasnuti, jer se ta tehnologija neće tako skoro naći na krovovima kuća običnog puka. Naime, MIT-jevci još uvijek rade na tome da laboratorijski prototip pretvore u funkcionalnu solarnu elektranu, prenosi Popular Science.