Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka premijerke

Slovenija: 'Prijevremeni izbori neće izazvati novu kirzu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EK Sloveniji je ove godine prognozirala gospodarski rast od 0,8 posto, a 2015. godine 1,4 posto.

Predsjednica slovenske vlade u ostavci Alenka Bratušek izrazila je u ponedjeljak uvjerenje da politički zastoj nakon njezine ostavke neće uzrokovati političku krizu u državi.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

"Unatoč političkom zastoju zbog predstojećih prijevremenih izbora to neće biti razlog za novu krizu. Uvjerena sam da ćemo stvari voditi u pravcu još veće gospodarske aktivnosti", rekla je Bratušek.

Najnovije prognoze Europske komisije Sloveniji ove godine, suprotno ranijim pesimističkim prognozama, najavljuju gospodarski rast od 0,8 posto u ovoj i 1,4 posto u idućoj godini, uz upozorenje da politička nestabilnost ne bi smjela utjecati na zastoj u reformama.

"Praktično sve međunarodne, ali i domaće ustanove, svoje prognoze o Sloveniji iz loših su promijenile u bitno pozitivne. To dokazuje da smo svoj posao u protekloj godini dana obavili više nego dobro", rekla je Bratušek, komentirajući najave Europske komisije prilikom sastanka država OECD-a u Parizu.


Alenka Bratušek: Više nisam premijerka Slovenije!

Bratušek je predsjednicom slovenske vlade postala u ožujku prošle godine, ali je u ponedjeljak, kako je i najavljivala, podnijela ostavku nakon što je izgubila izbore u vlastitoj stranci Pozitivna Slovenija (PS), na čije je čelo ponovno došao njezin osnivač i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Ostavkom Bratušek, njezina će vlada do prijevremenih izbora obavljati tekuće poslove, a izbori bi se mogli održati u najboljem slučaju kroz dva mjeseca, ali vjerojatnije na jesen.

Prema ocjenama slovenskih analitičara, 44-godišnja predsjednica vlade u ostavci mogla bi nakon što je istupila iz Pozitivne Slovenije (PS) na izborima nastupiti s vlastitom strankom koju bi osnovali parlamentarni zastupnici koji su također izašli iz stranke, a bliži su njoj nego ljubljanskom gradonačelniku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene