Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički analitičar Za Novu TV

Stanje na Kosovu: "Vučić je naznačio mjesto mogućeg budućeg sukoba"

Belul Beqaj, profesor političkih znanosti (Foto: Dnevnik.hr)
Belul Beqaj, profesor političkih znanosti (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Belul Beqaj, profesor političkih znanosti (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić posjetio je Kosovo te je tijekom govora na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici u kojem je haškog optuženik za ratne zločine Slobodana Miloševića nazvao "najvećim liderom u povijesti Srbije". Njegov posjet sjeveru Kosova u Dnevnik Nove TV uživo je komentirao profesor političkih znanosti Belul Beqaj, koji je rekao da trenutačne granice nisu razlog nezadovoljstva u Srbiji i na Kosovu te da današnja politička elita nije naučila ništa iz prošlih sukoba.

Kako komentirate Vučićev dolazak na Kosovo i govor koji je održao?

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Mislim da bismo trebali analizirati tri bitna trenutka. Prvo, ikonografiju koja je pripremljena u njegovu čast. Drugo, sam posjet ima poseban karakter jer je on posjetio sjever koji je na neki način naznačen područje gdje će se eventualno izvoditi korekcija granica. Treće, mislim da je njegov način govora, umjesto da ima povijesni karakter, zapravo povijesna farsa.

U prvom kontekstu problema, mislim da je ikonografija na neki način označila srpstvo koje je prisutno na Kosovu. Drugo, mislim da posjeta jezeru Gazivode – koje je izvor života i izvor energetike i ekonomskog razvoja Kosova – na neki način šalje poruke da je to mjesto na kojem će se eventualno korigirati granice, što treba izazvati veliku skepsu.

Treće, mislim da je govorom kojim je zvao svoj srpski, nebeski narod da se spusti na zemlju zapravo sebe označio čovjekom koji se spustio na jezeru, a ne na zemlju. Tamo je označio mogućnost budućeg sukoba, umjesto da ga je označio mjestom koje će eventualno biti most suradnje i perspektive razvoja Kosova i Srbije.

Profesore, postoji prijepor oko razmjene teritorija, odnosno mijenjanja granica. Koji je stav kosovske vlade?

Kosovska vlada nažalost nema isti stav kosovskog predsjednika, iako je i njegov stav eufemizam koji se podvlači pod nazivom korekcija granica. Samim time što se govori o razmjeni, odnosno korekciji granica, je dokaz pogrešnog pristupa jer granice same po sebi na Kosovu i u Srbiji nisu pravi razlog zbog kojeg su Albanci u Srbiji i Srbi na Kosovo nezadovoljni.

Umjesto da se izvrši smjena politike koja se provodi u Srbiji i na Kosovu, stranke, lideri i politička elita traže korekciju granica i samim time nisu izvukli pouke iz prethodnih sukoba koji su zapravo za cilj imali promjenu granica. Razlika je u tome što se sada to želi provesti na drugačiji način, dok je Milošević to radio fizički.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene