Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalni napadi diljem zemlje

Svjedočanstvo iz napadnutog Kijeva: "Gadan je osjećaj. Skloništa su puna"

Profesor Maksim Kamenjecki
Profesor Maksim Kamenjecki Foto: AFP/N1
Od ranog jutra diljem Ukrajine odjekuju eksplozije, a ruski projektili pogodili su i glavni grad. Ondje se nalazi profesor Maksim Kamenjecki, koji je za DNEVNIK.hr opisao što se događa u Kijevu.

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, u trenutku raketnih napada na glavni grad Ukrajine držao je predavanje studentima.

"Predavanja su na internetu jer naša zgrada nema skloništa. Naše institucije rade samo ako ih imaju, a inače svi rade iz svojih stanova", rekao je te dodao: "Kada to počne, ja ne smijem pitati studente žele li nastaviti. Ja ih moram poslati da odu u sklonište."

Pročitajte i ovo Sklonili se od raketiranja pa zapjevali žestoko bombardiranje VIDEO Nesalomljiv moral: Stanovnici Kijeva sklonili se od raketiranja pa iznenadili reakcijom. Pogledajte kako prkose napadima

Ovo nije prvi put da su stanovnici Kijeva pod ruskom paljbom. U istoj su situaciji bili i na samom početku rata.

"U nekom smislu su navikli. To je gadan osjećaj, ali prođe nekoliko sati i ljudi se naviknu. Mnogi su na početku rata otišli pa su se vratili u grad. Skloništa su danas puna", ispričao je Kamenjecki.

Pročitajte i ovo Djevojka iz Kijeva za dlaku izbjegla eksploziju Zasule je krhotine VIDEO "U zraku sam vidjela projektil": Djevojka u Kijevu snimila trenutak napada, za dlaku izbjegla udar

S profesorom smo pričali oko 11 ujutro, u trenutku kada se vratio u svoj stan kako bi uzeo neke stvari da olakša boravak u skloništu. Zračna uzbuna još je uvijek bila u tijeku.

"Prije 15 minuta, kad sam išao doma, još sam u daljini čuo eksplozije. Mislim da će nastaviti s tim jer žele poslati poruku", rekao je.

Rusi ne gađaju vojne mete

Rusi ovog puta ne gađaju mete vezane uz vojsku, istaknuo je Kamenjecki, jer su vojna oprema i vojnici raspoređeni u borbi. Stoga su ciljali infrastrukturu poput toplana, vodovoda i dalekovoda. Što se tiče daljnjeg tijeka rata, profesor je rekao da sve ovisi o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"U interesu Rusije je staviti anektirana područja pod kontrolu. Sada više nema govora o denacifikaciji, ali Putin ne želi popustiti jer time neće dugo ostati na svojem položaju", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Tijekom javljanja uživo zabilježen napad na Kijev Raketiranje Kijeva VIDEO Trenutak užasa u javljanju uživo: Novinar BBC-ja svjedočio ruskom raketnom napadu

Pročitajte i ovo Ilustracija VAŽNO ULAGANJE Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

Međutim, ruske snage već neko vrijeme nisu ostvarile velik vojni napredak.

"Postoji samo ofenziva kod Bahmuta, a i ona ide sporo, ako uopće još postoji. U isto vrijeme traju naši protunapadi. Postavlja se pitanje o broju Rusa koji će poginuti, ali oni kroz povijest nisu pokazali da brinu o tome. Putin po pitanju odnosa prema ljudskim životima slijedi primjer Staljina", zaključio je profesor Kamenjecki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene