Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodijevu vladu podržava 'nepostojeća' stranka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada lijevog centra, premijera Romana Prodija, mogla bi pasti na ispitu iz državnog proračuna za 2008. godinu koji je u pripremi za predstavljanje u parlamentu.

Oko proračuna se svađaju stranke ljevice sa strankama centra iz vladine koalicije, ali bi vladu mogla spasiti 'nepostojeća stranka' koja broji oko 400 zastupnika i senatora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

U Palači Chigi, sjedištu vlade u Rimu, započeo je sastanak
čelnika stranaka vladine koalicije uz velike svađe. 

Ljevica u koaliciji traži izdvajanje sredstava za pomoć siromašnima, umirovljenicima i mladima, dok stranke centra smatraju kako bi trebalo smanjiti porezni pritisak. 

U tom rascjepu Prodi pokušava pronaći ravnotežu. No, u parlamentu bi Prodijevoj vladi mogla pripomoći nepostojeća 'stranka', koja ima najveći broj zastupnika i senatora.

Najveća parlamentarna 'stranka' nema službeno ime, ali može se računati da okuplja oko 400 parlamentaraca (ukupno ima 945 parlamentaraca, od kojih 630 zastupnika i 315 senatora) iz stranaka od krajnje ljevice do krajnje desnice - riječ je o zastupnicima i senatorima koji su po prvi puta izabrani u parlament. 

Bude li parlament trajao manje od polovice svoga petogodišnjeg mandata, dakle dvije i pol godine, oni neće imati pravo na parlamentarnu mirovinu, za čije je stjecanje dovoljno provesti polovinu mandata plus jedan dan u parlamentu. Tako je u osobnom interesu oko 400 parlamentaraca da se Prodijeva vlada održi najmanje do listopada 2008. godine. 

Održi li se vlada i postojeći sastav parlamenta, zastupnici će moći računati na minimalnu parlamentarnu mirovinu koja iznosi čak 2.500 eura, odnosno pet puta više od zajamčene minimalne mirovine.

Desni centar čelnika Silvija Berlusconija računa na to kako će vlada pasti ove jeseni, odnosno do Božića, do kada treba usvojiti državni proračun, te da će se na prijevremene parlamentarne izbore izići početkom 2008. godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene