Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naočale i drugi predmeti koji su pripadali Mahatma Gandhiju prodani su u četvrtak u New Yorku jednom indijskom poslovnom čovjeku za 1,8 milijuna dolara, unatoč pokušajima da se zaustavi ta kontroverzna prodaja.


Američka kuća Antiquorum Auctioneers održala je u četvrtak dražbu slavnih Gandhijevih osobnih predmeta čijom je prodajom kanila ostvariti 20.000 do 30.000 dolara. Aukcijska prodaja se održala iako je James Otis, režiser i mirovni aktivist iz Los Angelesa rekao novinarima da je tražio od aukcijske kuće da predmete povuče iz prodaje i vrati mu ih.

Predmeti su prodani indijskom milijarderu Vijayu Mallayau koji je za 1,8 milijuna dolara kupio Gandhijeve očale, par iznošenih kožnih sandala, džepni sat, zdjelicu i tanjurić. Licitant je jamčio da će kolekcija biti vraćena u Indiju. Otisov odvjetnik smatra da prodaja nije valjana jer je njegov klijent tražio njezino poništenje. New Delhi je žestoko prosvjedovao protiv te prodaje tvrdeći da su osobni predmeti Mahatme Gandhija dio indijske nacionalne baštine.

Vezani članci Na aukciji su prodavane stvari Hugha Hefnera (Foto: AFP) Aukcija s predmetima Hugha Hefnera: Prodan prvi broj Playboya, ali i Hefnerov prsten za viagru Kamenčići s Mjeseca prodani su na aukciji u New Yorku (Foto: AFP) Sovjetsko kamenje s Mjeseca kolekcionar kupio za 855.000 dolara