Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Priština: Srbi prosvjeduju protiv neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetina tisuća Srba okupilo se u srpskim enklavama na Kosovu kako bi izrazili svoje protivljenje proglašenju neovisnosti Kosova.

Mitinzi uz geslo 'Minuta do 12' istodobno se održani na sjeveru Mitrovice i u tri srpske enklave, Gračanici, Štrpcu i Ranilugu.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Osudili nerede Iz KFOR-a objavili koliko je vojnika ozlijeđeno u sukobima na Kosovu, novi prosvjedi očekuju se i u utorak Marija Zaharova Napetost na vrhuncu Rusija okrivila EU i SAD za nerede na Kosovu, Zaharova: "Zapadni posrednici prekasno su se sjetili..."

U sjevernom dijelu Mitrovice, prema riječima organizatora - Zajednice srpskih općina i naselja, okupilo se 15.000 ljudi iz svih krajeva Kosova.

Sudionici prosvjeda pozivali su Rusiju u pomoć, uzvikivali parole 'Ovo je Srbija' i druge protiv neovisnosti Kosova, a na američke zastave istaknuli su nacističke simbole.

Prosvjed je protekao bez izgreda.

Oko 2.000 kosovskih Srba prosvjedovalo je ispred manastira Gračanice gdje su poručili da će Kosovo 'uvijek ostati srce Srbije.' Vladika raško-prizrenski Artemije pozvao je Srbe da se okupe oko Srpske pravoslavne crkve i odluče što dalje činiti.

Prosvjedi i u drugim srpskim enklavama protekli su bez izgreda.

Na Kosovu nekoliko izgreda

Dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova i slavlja protekle noći, kosovska policija je priopćila da i dalje poduzima posebne mjere za očuvanje mira i sigurnosti, te da je tijekom slavlja jedna osoba ubijena i da je bilo još nekih izgreda, a prosvjeduju Srbi u mnogim kosovskim mjestima. 

Jedan Albanac izboden je nožem u Gnjilanu i podlegao je ozljedama, priopćila je policija i dodala kako je napadač također Albanac te da je uhićen.

Od zalutalih metaka prošle je noći u Prištini ozlijeđeno šest osoba i jedna u Podujevu, a zbog korištenja vatrenog oružja nekoliko je osoba uhićeno u više mjesta na Kosovu, priopćila je policija.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje žive pretežito Srbi,
prošle su noći podmetnute dvije eksplozivne naprave od kojih jedna nije eksplodirala.

Policija je također priopćila da su u ponedjeljak rano ujutro
eksplodirale dvije naprave u Zubinom Potoku, ali nitko nije
ozlijeđen.

Prva se eksplozija dogodila ispred zgrade Općinskog suda i u njoj je izgorjelo jedno vozilo suda, a druga ispred kuće u kojoj stanuju dva policajca UNMIK-a. U toj su eksploziji oštećena dva policijska vozila.

Na sjeveru Mitrovice, u Gračanici i drugim srpskim enklavama, u
tijeku su prosvjedi Srba koji se protive neovisnosti Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene