Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijevremeni izbori jedni su način za izlazak iz političke krize nakon pada češke vlade desnog centra usred predsjedanja zemlje Europskom unijom, izjavio je premijer u odlasku Mirek Topolanek.


'To je takav zastoj i toliko je naškodilo Češkoj Republici da su jedini izlaz prijevremeni izbori što je prije moguće', rekao je Topolanek za češku televiziju u srijedu kasno navečer. Topolanek, kojemu je u utorak u parlamentu izglasano nepovjerenje, danas će podnijeti ostavku predsjedniku Vaclavu Klausu. Izglasavanje nepovjerenja Topolanekovoj vladi oslabilo je češku valutu i potkopalo kreiranje politike usred ekonomske krize.

Klaus je dužan prihvatiti ostavku i nakon toga treba imenovati mandatara za sastav nove vlade, a dok on ne sastavi svoju vladu dosadašnja administracija će ostati na dužnosti, moguće do kraja češkog predsjedanja EU-om, koje završava 30. lipnja. Pad vlade izazvale su osobna suparništava unutar Topolanekove stranke Građanskih demokrata.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Rusija se osvećuje, potjerala 20 čeških diplomata. Dala im rok od 24 sata da napuste zemlju Slika nije dostupna Topolanek: Ulazak Hrvatske u EU moguć uz dodatak Sporazumu iz Nice

Topolanek je zatražio da ga Klaus ponovno imenuje za premijera i rekao je da neće podržati nijednog drugog kandidata. Klaus, koji je također u stranci Građanskih demokrata, ali je politički protivnik Topolaneka, nije davao izjave o tome koga će izabrati. Klausov savjetnik je rekao da Toplanek ne bi trebao automatski dobiti drugu šansu.