Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klaus dužan prihvatiti ostavku

Prijevremeni izbori su jedini način izlaza iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevremeni izbori jedni su način za izlazak iz političke krize nakon pada češke vlade desnog centra usred predsjedanja zemlje Europskom unijom, izjavio je premijer u odlasku Mirek Topolanek.

'To je takav zastoj i toliko je naškodilo Češkoj Republici da su jedini izlaz prijevremeni izbori što je prije moguće', rekao je Topolanek za češku televiziju u srijedu kasno navečer. Topolanek, kojemu je u utorak u parlamentu izglasano nepovjerenje, danas će podnijeti ostavku predsjedniku Vaclavu Klausu. Izglasavanje nepovjerenja Topolanekovoj vladi oslabilo je češku valutu i potkopalo kreiranje politike usred ekonomske krize.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Klaus je dužan prihvatiti ostavku i nakon toga treba imenovati mandatara za sastav nove vlade, a dok on ne sastavi svoju vladu dosadašnja administracija će ostati na dužnosti, moguće do kraja češkog predsjedanja EU-om, koje završava 30. lipnja. Pad vlade izazvale su osobna suparništava unutar Topolanekove stranke Građanskih demokrata.

Topolanek je zatražio da ga Klaus ponovno imenuje za premijera i rekao je da neće podržati nijednog drugog kandidata. Klaus, koji je također u stranci Građanskih demokrata, ali je politički protivnik Topolaneka, nije davao izjave o tome koga će izabrati. Klausov savjetnik je rekao da Toplanek ne bi trebao automatski dobiti drugu šansu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene