Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka bi trebala financirati održavanje masovnih grobova Židova iz Drugog svjetskog rata u Poljskoj i Ukrajini, zatražio je preživjeli iz holokausta koji danas živi u Poljskoj.


Mjesni bi političari trebali pripremiti planove za održavanje grobnica, a financiranje bi trebale preuzeti njemačke vlasti, izjavio je Adam Aptowicz za poljski dnevnik "Gazeta Wyborcza". 

Vezani članci Auschwitz, ilustracija Otišao zadnji osloboditelj zatočenika najgoreg nacističkog logora: "Rastanak od njega posebno je bolan" Slika nije dostupna Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

U Poljskoj se nalazi 1.500 masovnih grobnica žrtava holokausta a u Ukrajini oko 2.000. Aptowitz smatra da bi za njihovo održavanje trebao postojati sličan sustav kakav postoji za njemačke grobnice iz rata, u koje Njemačka po njegovim riječima "ulaže ogromne iznose".

Aptowich je u Bochniji na jugu Poljske osnovao udrugu "Protiv zaborava" kojoj je cilj poticanje sjećanja.

Nacionalsocijalisti su ga uhitili 1941. u Lavovu u današnjoj Ukrajini. Majku su mu ubili, a on je preživio najprije u jednom getu a kasnije u koncentracijskim logorima, između ostaloga u Buchenwaldu.