Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 14 sati pucnjave

ZAVRŠENA TALAČKA KRIZA Spašeno 14 ljudi, odgovornost preuzela Islamska država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pucnjava u opkoljenom restoranu u glavnom gradu Bangladeša Dhaki prestala je u subotu, a pripadnici specijalnih snaga oslobodili su između deset i četrnaest talaca koji su još bili u zgradi, rekao je policijski dužnosnik.

Naoružane osobe napale su restoran u diplomatskoj četvrti Dhake u petak navečer i zarobile 20 talaca, među kojima je bilo i stranaca, prije nego što je policija upala u zgradu osloboditi zarobljene. Napadači su s pripadnicima snaga sigurnosti razmjenjivali vatru još nekoliko sati nakon napada.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Iako nadležna policija nije otkrila o kojem broju je riječ, govoreći o spašenim taocima, japanski šef kabineta sigurnosti, objavio je kako je iz restorana spašeno 12 ljudi. Mediji javljaju kako je spašeno 14 osoba. Napad na restoran u poslovnoj četvrti izvela su osmorica napadača, od kojih je njih šestero usmrćeno tijekom razmjene vatre s policijom. Još uvijek nije poznato gdje se nalaze dvojica preživjelih napadača.

Prema posljednjim informacijama u napadu na restoran u poslovnoj zoni Dhake u Bangladešu teroristi su u petak navečer zatočili najmanje 20 osoba. U pokušaju spašavanja zatočenika smrtno su stradala dva policajca. Oko 40 ljudi je ozlijeđeno, piše CNN.

Zamjenik direktora bataljuna za brzo djelovanje, Mizanur Rahman Bhuiyan rekao je da je jedan stranac, vjerojatno Japanac, bio među onima koji su uspjeli pobjeći kad je više od stotinu specijalaca pokrenulo operaciju oslobažanja restorana u Dhaki.

Savjetnik bangladeškog premijera šeika Hasine Gower Rizvi rekao je da su pripadnici snaga sigurnosti pokušali pregovorima prekinuti krizu.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država koja je objavila fotografije tvrdeći da je najmanje jedan stranac ubijen u napadu na restoran. Islamska država objavila je da su poginule 24 osobe, no bangladeška policija to je opovrgnula objavivši da su poginula dva policajca te da je najmanje 20 osoba ranjeno.

U tri godine ubijeno 50 osoba

Među taocima ima državljana Italije i Indije. Talijanska državna televizija objavila je kako se pretpostavlja da je među taocima bilo sedam talijanskih državljana, pozivajući se na izjavu talijanskoga veleposlanika u Dhaki Marija Palmu koji je rekao da je riječ o poslovnim ljudima.

Glasnogovornik japanske vlade rekao je da je 12 osoba oslobođeno, ali da se ne zna ima li među njima Japanaca.

Bangladeš je pogođen nizom napada pri čemu su se uglavnom koristile mačete, a ne vatreno oružje, a mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina u ovoj uglavnom muslimanskoj zemlji sa 160 milijuna stanovnika.

U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napadi se uglavnom pripisuju džihadističkim skupinama.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene