Stotine tisuća ultraortodoksnih židova okupile su se u utorak na ulicama predgrađa Tel Aviva oplakujući 104-godišnjeg rabina koji je imao velik utjecaj na izraelske vlade.

Galerija


Rabin Aharon Yehuda Leib Shteinman predvodio je vijeće mudraca koje je nadziralo malu zastupničku frakciju Degel Hathorah, dio stranke Ujedinjena Tora judaizam, o kojoj je često ovisilo tko će biti na vlasti u Izraelu.

Vezani članci Izrael cijepljenje Bilježe značajan porast novozaraženih i uvode nova ograničenja: ''Učinkovitost postojećih cjepiva slabija je od očekivane'' Benjamin Netanyahu (Foto: Dnevnik.hr) Benjamin Netanyahu pobjednik izbora, povećao vodstvo ispred glavnog rivala

Shteinman je, primjerice, prekinuo tradiciju i prešutno pristao na novačenje vojnika vjernika u prvu ultraortodoksnu postrojbu izraelske vojske.

Premijer Benjamin Netanyahu, čija vlada uključuje ultraortodoksne stranke, rekao je da je židovski narod "izgubio ključno svjetlo duha, nasljeđa i morala".

Policija procjenjuje da se na pogrebnoj procesiji okupilo nekoliko stotina tisuća ljudi, odjevenih u tradicionalnu crnu ultraortodoksnu odjeću.

Shteinman, rođen na području današnje Bjelorusije, predvodio je svoju zajednicu ultraortodosknih židova podrijetlom iz Litve od 2012. (Hina)