Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100. obljetnica

Premijer skijao na Sjevernom polu u čast Amundsena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški premijer prkosio je niskim temperaturama skijajući se na Sjevernom polu, u sklopu priprema za 100. obljetnicu pothvata svoga sunarodnjaka Roalda Amundsena, prvog čovjeka koji je stigao do krajnjeg sjevera Zemlje.

Premijer Jens Stoltenberg tamo bi trebao dočekati norvešku polarnu ekspediciju, predvođenu trima olimpijcima, koja će do Sjevernog pola pokušati stići Amundsenovom rutom, iako će biti potrebni nadljudski napori da bi do odredišta došli 14. prosinca.

Odjeven u crveni skafander s logom ekspedicije i crvenu kapu Norveškoga polarnog instituta, Stoltenberg je stao na skije i kratko rekao: ‘Skijanje na Sjevernom polu, kakva predivna i divlja priroda.’

Vegardu Ulvangu, šesterostrukom olimpijskom prvaku u nordijskom skijanju, neće biti nimalo lako budući da će zajedno s preostalim članovima tima morati manje-više non-stop skijati do srijede ako žele održati Stoltenbergov datum.

Za razliku od Amundsena, Ulvang i kolege Jan-Gunnar Winther, Stein Aasheim i Harald Dag Joelle moraju se osloniti samo na skije, budući da su psi za vuču zabranjeni na Antarktici od 1994.

‘Iako nam je teren poznat, a oprema vrhunska, to je ipak dugačak, hladan i vjetrovit put’, kažu članovi ekspedicije. (Hina)

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene