Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oni koji ne žele priznati neovisnost Kosova "i dalje se čvrsto drže mita (...) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile", "narod je tako odlučio", rekao je Edi Rama.


Srbija mora priznati da je njezina bivša pokrajina Kosovo neovisna država, rekao je albanski premijer Edi Rama u razgovoru za AFP u Beogradu, kamo je stigao u posjet.

Vezani članci Aleksandar Vučić Srbija cijepljenjim građanima daje 200 kuna: "Ne možemo kazniti one koji se ne žele cijepiti, ali ako se zaraze..." Cijepljenje i obrok u Kragujevcu - 3 Vi meni potvrdu da ste cijepljeni, ja vama malo vola s ražnja: Srpski ugostitelj kaže da tako spašava industriju

Oni koji ne žele priznati njegovu neovisnost "i dalje se čvrsto drže mita (...) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile", "narod je tako odlučio", rekao je Edi Rama koji se tijekom dana sastao sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Slične izjave koje su se čule prije dvije godine, prigodom prvog posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u 68 godina, potaknule su oštar sukob dvojice čelnika, a Vučić je tada optužio Ramu za "provokaciju" i da želi "poniziti Srbe u Beogradu".

"Reakcija je bila nevjerojatna 2014., a danas otvoreno raspravljamo", istaknuo je Rama.

Kosovo, bivša srpska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost 2008. nakon rata sa srpskim snagama 1998.- 99. Srbija koju podupire Moskva, nikada nije priznala tu neovisnost, ali jest stotinjak drugih zemalja.

Nakon izgreda u 2014. dvojica čelnika su se zbližila i Rama je u četvrtak spomenuo "dobre odnose" dviju zemalja.

"Na neki način, načinio je korake na koje se drugi prije njega nisu usudili ni pomisliti", rekao je Edi Rama koji će u Beogradu predstaviti srpski prijevod svoje nedavno objavljene knjige "Kurban" ("Žrtva") u kojoj iznosi svoja razmišljanja o Albaniji i svojoj političkoj karijeri. Aleksandar Vučić "me zamolio jedan primjerak s posvetom pa ću mu ga pokloniti", kazao je.

Ipak "mislim da Srbija mora priznati Kosovo, za njezino dobro", ali "za njega je to još zabranjena tema".

U razgovoru za AFP 14. rujna i Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ramom: "Obojica shvaćamo koji su interesi našeg naroda". Srpski premijer je u priopćenju objavljenom u četvrtak opetovao da "razvoj odnosa dviju zemalja pridonosi stabilnosti u regiji".

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se u petak ponovo sastati u Nišu na gospodarskom forumu. (Hina)