Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici se nadaju da su našli lijek koji zaustavlja neurodegenerativne bolesti mozga, uključujući demenciju.


Britansko Vijeće za medicinska istraživanja (MRC) je 2013. prvi put zaustavilo propadanje moždanih stanica u životinja, što je bila vijest koja je obišla svijet.

Vezani članci Slika nije dostupna Legendarni član 'Monty Pytona' povlači se zbog teške bolesti! Slika nije dostupna ZNANOST IMA NOVI TRIK Otkriven način na koji možemo biti pametniji

No, aktivna tvar nije bila pogodna za ljudsku primjenu, jer je izazivala oštećenje organa.

Sada su pronađena dva nova lijeka koji bi trebala imati isti zaštitni učinak na mozak i dokazano nisu štetna za ljude.

"Jako uzbudljivo otkriće"

"Ovo je jako uzbudljivo", rekla je prof. Giovanna Mallucci, iz odjela za toksikologiju MRC-a u Leicesteru.

Ona sada želi pokrenuti klinička ispitivanja na oboljelima od demencije i očekuje da će se rezultati znati u roku dvije do tri godine, piše BBC News.

Novi pristup temelji se na prirodnim obrambenim mehanizmima moždanih stanica. Kada virus uđe u stanicu dolazi do nastajanja virusnih proteina. Stanice odgovaraju tako da prekidaju proizvodnju gotovo svih proteina kako bi zaustavile širenje virusa.

Brojne neurodegenerativne bolesti uključuju proizvodnju štetnih proteina koji aktiviraju istu obranu, ali uz puno štetnije posljedice. Stanice mozga prekidaju proizvodnju tako dugo da na kraju same ne odumru.

Bolest zaustavljena kod životinja

Taj proces može uništiti sposobnost kretanja, pamćenja, a ovisno o bolesti, i izazvati smrt.

U prvoj studiji znanstvenici su uspjeli spriječiti aktivaciju obrambenog mehanizma i zaustaviti napredovanje prionske bolesti u miševa, što je bilo prvi put da je neka neurodegenerativna bolest zaustavljena kod životinja.

Nastavak istraživanja pokazao je da bi taj pristup mogao zaustaviti cijeli niz degenerativnih bolesti. Stručnjaci opisuju to otkriće kao "prekretnicu" na tom području, iako je aktivna tvar štetna za gušteraču, piše BBC. (Hina)