Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rick Wagoner, predsjednik uprave General Motorsa, najvećeg američkog proizvođača automobila, podnijet će ostavku na zahtjev Bijele kuće, rekli su dužnosnici administracije u nedjelju, prenose američki mediji.


Vijest o ostavci Wagonera stigla je uoči objave novih mjera američke administracije za restrukturiranje i spas domaće autoindustrije, koje će objaviti predsjednik Barack Obama tijekom današnjeg dana. Dužnosnosnici administracije tražili su da ostanu neimenovani, jer pojedinosti plana restrukturiranja autoindustrije još nisu objavljeni.

>> Reorganizacija za samo tri mjeseca

Obama će u ponedjeljak objaviti mjere za restrukturiranje GM-a i Chryslera, kao preduvjet za dodatne državne zajmove. Te dvije autokompanije, teško pogođene gospodarskom i kreditnom krizom u SAD-u koja im je donijela 50-postotni pad prodaje vozila posljednjih mjeseci, do sada su primile 17.4 milijarde dolara povoljnih zajmova od vlade kako bi izbjegle stečajeve, a zatražile su dodatnih 21.6 milijardi dolara.

Vladina pomoć za rekonstrukciju

Vezani članci Slika nije dostupna Poslodavci godine? Bonus zaposlenima od 25 tisuća dolara Slika nije dostupna Detroit: Brze jurilice zamijenili električni automobili

Dužnosnici upoznati s planom kazali su u nedjelju da će GM dobiti dovoljno vladine pomoći kako bi proveo restrukturiranje u idućih 60 dana, dok će Chrysler dobiti do šest milijardi dolara i rok od 30 dana da dovrši najavljeno povezivanje s talijanskim Fiatom, navodi agencija AP.

Odlazak Wagonera naznačuje da su moguće i druge smjene u upravama posrnulih automobilskih divova u okviru sporazuma o restrukturiranju. U samoj tvrtki se vjeruje da bivši financijski direktor GM-a Fritz Henderson, ima najviše izgleda da naslijedi Wagonera. Wagoner (56), koji je na čelu uprave GM-a od 2003., izjavljivao je kako je bolje da on vodi GM kroz krizu, no u Kongresu je naišao na oštre kritike zbog loših i kratkovidnih poslovnih poteza koji su pridonijeli da nekoć najveći svjetski proizvođač automobila dođe u sadašnju tešku situaciju.