Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na zahtjev Bijele kuće

Predsjednik uprave General Motorsa podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rick Wagoner, predsjednik uprave General Motorsa, najvećeg američkog proizvođača automobila, podnijet će ostavku na zahtjev Bijele kuće, rekli su dužnosnici administracije u nedjelju, prenose američki mediji.

Vijest o ostavci Wagonera stigla je uoči objave novih mjera američke administracije za restrukturiranje i spas domaće autoindustrije, koje će objaviti predsjednik Barack Obama tijekom današnjeg dana. Dužnosnosnici administracije tražili su da ostanu neimenovani, jer pojedinosti plana restrukturiranja autoindustrije još nisu objavljeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slab, ali stabilan oporavak Detroitska 'Velika trojka' objavila solidan rast prodaje auta Slika nije dostupna Premijera u L.A.-ju Saab 9-4X napokon na cesti

>> Reorganizacija za samo tri mjeseca

Obama će u ponedjeljak objaviti mjere za restrukturiranje GM-a i Chryslera, kao preduvjet za dodatne državne zajmove. Te dvije autokompanije, teško pogođene gospodarskom i kreditnom krizom u SAD-u koja im je donijela 50-postotni pad prodaje vozila posljednjih mjeseci, do sada su primile 17.4 milijarde dolara povoljnih zajmova od vlade kako bi izbjegle stečajeve, a zatražile su dodatnih 21.6 milijardi dolara.

Vladina pomoć za rekonstrukciju

Dužnosnici upoznati s planom kazali su u nedjelju da će GM dobiti dovoljno vladine pomoći kako bi proveo restrukturiranje u idućih 60 dana, dok će Chrysler dobiti do šest milijardi dolara i rok od 30 dana da dovrši najavljeno povezivanje s talijanskim Fiatom, navodi agencija AP.

Odlazak Wagonera naznačuje da su moguće i druge smjene u upravama posrnulih automobilskih divova u okviru sporazuma o restrukturiranju. U samoj tvrtki se vjeruje da bivši financijski direktor GM-a Fritz Henderson, ima najviše izgleda da naslijedi Wagonera. Wagoner (56), koji je na čelu uprave GM-a od 2003., izjavljivao je kako je bolje da on vodi GM kroz krizu, no u Kongresu je naišao na oštre kritike zbog loših i kratkovidnih poslovnih poteza koji su pridonijeli da nekoć najveći svjetski proizvođač automobila dođe u sadašnju tešku situaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene