Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasan trenutak za Europu

Joe Biden obratio se svijetu: "Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova država trpjeti posljedice. On neće stati na Ukrajini"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Joe Biden obratio se američkoj javnosti i svijetu zbog ruskog napada na Ukrajinu. Rekao je da Amerika uvodi nove ekonomske sankcije i da smatra da Vladimir Putin ima veće ambicije od Ukrajine.

Predsjednik SAD-a Joe Biden obratio se američkoj javnosti i svijetu povodom ruskog napada na Ukrajinu.

"Ovo je napad koji Vladimir Putin planira mjesecima. Odbio je svaki pokušaj Sjedinjenih Država da se postigne dogovor i da se sačuvaju ljudski životi", rekao je predsjednik SAD-a.

"Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova država trpjeti posljedice", dodao je Biden.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo Premješteni na sigurnu lokaciju Reporter Dnevnika Nove TV iz Ukrajine: ''Spavat ćemo s jednim okom otvorenim. Prema Kijevu stiže veliki broj ukrajinskih tenkova''

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV MOGU LI SANKCIJE ZAUSTAVITI RAT Ivana Petrović o ratu u Ukrajini i stanju u okruženju: "Ovo što izvodi Dodik dio je ruske ratne operacije. Republika Srpska je postala mala Abhazija"

Pojasnio je da će SAD uvesti nove sankcije Rusiji koje će njezinu ekonomiju oslabjeti i kratkoročno i dugoročno.

"Namjerno smo osmislili ove sankcije da bismo maksimalizirali dugoročne posljedice na Rusiju i da minimaliziramo posljedice na Sjedinjene Države i naše saveznike", rekao je.

Zatim je dodao da Amerika u ovome nije sama: "Mjesecima gradimo koaliciju partnera koji predstavljaju više od pola globalne ekonomije."

"Putin želi uspostaviti Sovjetski Savez"

Biden je također rekao da će NATO u ovoj krizi ostati ujedinjen, ali da se američki vojnici neće boriti protiv ruskih.

"Ovo je opasan trenutak za Europu, ovo je opasan trenutak za cijeli svijet. Ipak, sada cijeli svijet vidi u čemu je stvar. Ovo nikada nije bilo pitanje sigurnosti, nego pitanje agresije", izjavio je Biden.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović Sve je moguće Analitičar Branimir Vidmarović za Dnevnik Nove TV: "Pretjerano je Putina uspoređivati s Hitlerom..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna počast grada heroja Vukovarski vodotoranj u bojama ukrajinske zastave: "Prisjećamo se osjećaja straha i neizvjesnosti"

Odgovarajući na pitanje novinara nakon obraćanja, Biden je rekao da ne planira razgovarati s Putinom te dodao je da ruski predsjednik ima veće ambicije od Ukrajine.

"On želi obnoviti Sovjetski Savez. O tome se ovdje radi. I mislim da su njegove ambicije u potpunoj suprotnosti s ostatkom svijeta", zaključio je predsjednik SAD-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene