Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik parlamenta Paname u SAD-u tražen zbog ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u panamskom parlamentu su za predsjednika Narodne skupštine izabrali Pedra Miguela Gonzaleza, čovjeka kojega traže SAD zbog ubojstva američkog vojnika, što je Washington ocijenio duboko razočaravajućim potezom.

Protiv Gonzaleza (42) je u SAD podignuta optužnica koja ga tereti za ubojstvo američkog narednika Zaka Hernandeza u lipnju 1992., dan uoči posjeta Panami tadašnjeg predsjednika Georgea Busha.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Gonzaleza je nominirala vladajuća panamska Revolucionarna demokratska stranka, koja ima većinu u parlamentu. 

Prije glasovanja o njegovom izboru na novi položaj, Gonzalez je dobio pljesak svih zastupnika, među kojima slovi za "uvaženog" kolegu i "velikog domoljuba".

State Department je u priopćenju izrazio "duboko razočaranje" izborom Gonzaleza, ukazujući na činjenicu da je u SAD na snazi uhidbeni nalog za njim.

U doba velike napetosti nakon američke invazije 1989. i uhićenja tadašnjeg panamskog diktatora Manuela Noriege, jedan je američki vojnik poginuo kad je vojnim vozilom upao u zasjedu nedaleko od glavnog grada.

Gonzalez je na suđenju održanom 1997. u Panami tvrdio da je u trenutku ubojstva bio kilometrima udaljen od mjesta događaja, jer je bio na prosvjedima protiv posjeta Busha, i oslobođen je svih optužbi, no Amerikanci tvrde da je suđenje bilo namješteno zbog izbora porotnika, zastrašivanja svjedoka i političkog pritiska.

Panama je odbila izručiti Gonzaleza i upozorila Washington da ne pokušava utjecati na ishod glasovanja u parlamentu o njegovom izboru za predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene