Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irački zastupnici glasovanjem su prihvatili ostavku predsjednika parlamenta i tako omogućili da se na dnevni red stavi rasprava o ostanku britanskih i drugih stranih vojnika u Iraku nakon 31. prosinca.


Šijitski i kurdski zastupnici pozvali su Mahmouda al-Mashhadanija, sunitskog Iračana da podnese ostavku nakon što je uvrijedio zastupnike na sjednici održanoj prošlog tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Šokantna snimka prikazuje britanske vojnike kako muče civila Slika nije dostupna 'Predsjednik parlamenta mora otići'

'Nadamo se da ovaj događaj neće donijeti pogoršanje političke situacije ili nastavak podjele vlasti zbog sektašenja', rekao je zamjenik predsjednika parlamenta Usama al-Nujaifi.
Zbog rasprave o Mashhadaniju irački zastupnici odgodili su privremeno glasovanje o prijedlogu da 4.100 britanskih vojnika te vojnika iz Australije, El Salvadora, Rumunjske, Estonije i NATO-a ostanu u Iraku i nakon što 31. prosinca istekne mandat Ujedinjenih naroda.

Zasad je nejasno tko će naslijediti Al-Mashhadanija, koji je predsjednik parlamenta postao 2006. godine. 

Parlament za ostanak britanskih vojnika nakon 31. prosinca

Irački parlament odobrio je ostanak britanskih i australskih te vojnika iz još nekoliko zemalja i nakon 31. prosinca kada stranim snagama u toj zemlji istječe mandat Ujedinjenih naroda.

'Odobravamo vladi da poduzme sve potrebne mjere kojima će omogućiti da strani vojnici, a koji nisu Amerikanci, ostanu u Iraku', rekao je zamjenik predsjednika parlamenta Khalid al-Attiya.

Vojnici iz Britanije, njih 4.100, kao i vojnici iz Australije, El Salvadora, Rumunjske i Estonije te NATO-a čekali su novi sporazum kojim se legalizira njihova misija u Iraku nakon isteka UN-va mandata. Mjere, koje će donijeti iračka vlada, trebale bi omogućiti njihov ostanak u Iraku do kraja srpnja 2009. godine.

Nazočnost američkih vojnika u Iraku regulirana je pak zasebnim američko-iračkim sporazumom, što ga je parlament prihvatio krajem studenoga i kojim se do 2011., dopušta misija 140.000 američkih vojnika u toj zemlji.