Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovorili se

Predsjednik i premijerka Ukrajine opet u koaliciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, stranka premijerke Julije Timošenko i treća manja stranka potpisale su u parlamentu nov, krhak koalicijski sporazum, koji bi trebao okončati tromjesečnu političku krizu.

'Sretan sam što su sve te parlamentarne stranke potpisale sporazum o stvaranju koalicije za nacionalni razvoj, stabilnost i red', rekao je Boris Tarasjuk, jedan od vođa Juščenkove stranke Naša Ukrajina-Naša samoobrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza u Ukrajini: Rok za koaliciju do 7. listopada Slika nije dostupna Ukrajina: Prozapadne stranke formirale većinsku koaliciju

Održivost koalicije je upitna, jer se određen broj zastupnika predsjedničke stranke protivi novoj koaliciji. Jedan od stranačkih vođa, Vjaćeslav Kirilenko, u utorak je u znak prosvjeda podnio i ostavku. 

>> Juščenko za prijevremene izbore

Sporazum su u parlamentu potpisali vođe predsjedničke stranke Naša Ukrajina-Narodna samoobrana, te blok Julija Timošenko i stranka predsjednika parlamenta Volodimira Litvina.

Kada bi svi zastupnici triju stranaka podržali koaliciju, ona bi imala 248 zastupničkih mjesta, ali to je teško ostvarivo, drže zastupnici.

Juščenko je u dva navrata pokušao jesenas raspustiiti parlament zbog neslaganja s premijerkom Timošenko, ali ona uspjela blokirati predsjedničke odluke.

Ukrajina je k tomu pogođena globalnom financijskom krizom, te je strmoglavo pala vrijednost nacionalne valute uz snažan pad izvoza, poglavito čelika koji je glavni izvor deviznih prihoda zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene