Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje u Centru za europsku politiku u Bruxellesu, gdje se nalazi u posjetu. Tema njezinog predavanja jest peta obljetnica hrvatskog članstva u Europskoj uniji.


Predsjednica je iskoristila priliku da još jednom istakne kako Hrvatsku i njezino okruženje ne vidi kao zapadni Balkan, već kao jugoistok Europe.

Vezani članci Bivši savjetnik Predsjednice Mate Radeljić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Mate Radeljić za DNEVNIK.hr: ''Podmeću mi s Pantovčaka, Predsjednica glumi žrtvu osvetoljubivog savjetnika'' Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) I dalje nema dogovora oko čelnika EU: ''Vrijeme curi, a nervoza raste, svi su sada poželjni kandidati"

"Rekla bih da termin 'Balkan', ne da ne želim u svojem susjedstvu, ali ga ne želim u svojoj kući", naglasila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je komentirala stanje u Hrvatskoj otkako smo postali članicom EU-a te uz kritike dosad postignutog, istaknula i jednu za nju pozitivnu stvar.

"Ono s čime nisam bila zadovoljna, ali se promijenilo zadnju godinu, povlačenje je novca iz europskih fondova", rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da je Hrvatska dio najvećeg područja u svijetu kad su u pitanju sloboda, prosperitet i jednake šanse. Podsjetila je i na težak put Hrvatske do punopravnog članstva u Uniji.

"To je bio golem zadatak, znali smo da će naša tranzicija biti puno složenija od one drugih zemalja koje su se pridružil EU-u", rekla je.