Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dezertirao prije tri dana

Prebjegao visoki časnik blizak Asadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki časnik sirijske vojske general Munaf Tlas, blizak obitelji Asad i prijatelj iz djetinjstva šefa države, prebjegao je, izjavio je u petak izvor blizak vlasti u Damasku.

Radi se o najuglednijem visokom časniku koji je prebjegao od početka ustanka protiv Bašara al-Asada u ožujku 2011. "General Munaf Tlas dezertirao je prije tri dana i čini se da je napustio Siriju", kazao je taj izvor, ističući da je vjerojatno na putu za Pariz gdje se nalaze njegova supruga i sestra.

Sin generala Mustafe Tlasa, bivšeg ministra obrane i dugogodišnjeg prijatelja Hafeza al-Asada, oca sadašnjeg šefa države, Munaf Tlas bio je dio sirijske "nomenklature".

Podrijetlom iz Rastana, u pokrajini Homs, danas u rukama ustanika, taj sunit koji se bliži pedesetima bio je prijatelj iz djetinjstva sadašnjeg predsjednika Bašara al-Asada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) U roku od dva tjedna Sirija će od Rusije dobiti moderan sustav protuzračne obrane

>> VIDEO Kako izgleda Sirija nakon masovnih bombardiranja

General u Republikanskoj gardi, specijalnoj postrojbi zaduženoj za zaštitu režima, smijenjen je prije više od godinu dana s dužnosti zbog nepovjerenja, prema tom izvoru bliskom vlasti.

Pokušavao je bezuspješno misije pomirenja između vlasti i ustanika u Rastanu i Deri. Unazad nekoliko mjeseci zamijenio je uniformu za civilnu odjeću i živio je u Damasku, gdje je pustio kosu i bradu.

Drugi izvor u Damasku povjerio je da je do prekida odnosa s vlastima došlo kad je general Tlas odbio preuzeti postrojbu zaduženu za ofenzivu na Baba Amr, četvrt u Homsu pod nadzorom ustanika, u veljači i ožujku. Bašar al-Asad tada ga se odrekao. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene