Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skrivala je njihovo postojanje. Prijateljima koji su ipak znali za njih govorila je da idu u školu u Crnu Goru.


Marko i Marijana Stanković djetinjstvo su proveli zatočeni u četiri zida, jer ih je majka zatvorila u kući u Požarevcu, priču donosi Al Jazeera. Zbog straha da će joj netko oteti sina i kćer, godinama je svakodnevno stajala pored prozora i vrata pregrađenih daskama da ih s ulice nitko ne vidi i da sami ne mogu izaći. Nakon njezine smrti 2010. godine otkriven je cijeli slučaj, a 25-godišnji Marko i 23-godišnja Marijana uspjeli su izvanredno završiti osnovnu školu.

ZATOČENI NA NIČIJOJ ZEMLJI Izbjeglicama zatvorili ulaz u grad, prepušteni su na milost i nemilost džihadista

Marko se rodio 1990. godine, a dvije godine kasnije Marijana. U međuvremenu je otac otišao od kuće, a majka daje otkaz da bi potpuno bila posvećena djeci. Skrivala je njihovo postojanje. Prijateljima koji su ipak znali za njih govorila je da idu u školu u Crnu Goru, a oboje nisu u kući smjeli glasno pričati da ih netko ne otkrije. Lagala im je da će ih, ako izađu van iz kuće, netko ukrasti i prodati im organe.

'Kada sam imala 13 godina počela sam grebati zid. Bila sam mala i nisam ni znala da ja to podsvjesno jer sam ustvari htjela izaći van', rekla je Marijana. Učili su iz knjiga i novina za tinejdžere, a prozor u svijet bila im je televizija. Kada je došlo vrijeme za vojsku, razdvojila ih je i Marka zatvorila u šupu.

"Sestra mi je donosila hranu. Izlazili smo vani samo kada bi se pravili da smo pušteni na školske praznike i vratili se 'iz Crne Gore', i tada smo svima lagali', priča Marko, čija je baka sve vrijeme znala za nedjela svoje kćeri, ali ju je bilo sram o tome govoriti. Marijana sada želi u medicinsku školu, a voljela bi naučiti i strani jezik. Stavovi oko majke im se pak razlikuju. Ona majci oprašta, a brat nikako.

'Da je bila normalna ne bi to napravila', kaže Marijana i dodaje da ne može zamjeriti majci.

"Ja to svom djetetu nikad ne bih uradio', kaže Marko.

'Teška su vremena, doći će još teža. Ako ja njemu oduzmem ono osnovno i učinim još teže, pa kakav sam ja to onda roditelj? Bolje onda da se ni ja, ni to dijete nije rodilo. Zamjeram joj gadno, jer jedino će ta naša polusestra koja je u Kini biti nešto, a mi teško', kaže on. Marko želi imati više djece kako bi ih odgojio bolje nego što je majka njih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook