Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid politike Busheve administracije

Povratak SAD-a Vijeću za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton i stalna predstavnica SAD-a pri UN-u Susan Rice objavile su u utorak da će SAD ove godine tražiti mjesto u Vijeću za ljudska prava UN-a, čime se prekida politika Busheve administracije koja je bojkotirala to tijelo UN-a zbog utjecaja koje unutar njega imaju države s represivnim režimima.

'Ljudska prava su bitan element američke globalne vanjske politike', kazala je Clinton u priopćenju State Departmenta. 'Zajedno s ostalima, angažirat ćemo se u unapređenju sustava ljudskih prava UN-a'. 'Oni koji pate od zlostavljanja i ugnjetavanja diljem svijeta, kao i oni koji su posvetili živote promicanju ljudskih prava, trebaju Vijeće koje će biti uravnoteženo i vjerodostojno', kazala je Rice.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

SAD traži ponovni izbor

SAD, po njezinim riječima, traži ponovni izbor u Vijeće, jer vjeruje da djelujući unutar njega to Vijeće može učiniti učinkovitijim forumom za promicanje i zaštitu ljudskih prava. Vijeće za ljudska prava, osnovano u ožujku 2006., međuvladino je tijelo unutar sustava UN-a koji čine 47 izabranih članica s misijom jačanja, promicanja i zaštite ljudskih prava. Idući krug izbora za trogodišnji mandat u Vijeću, održat će se 15. svibnja u Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene