Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magnituda 4.7

Potres pogodio BiH, dobro se osjetio u Hrvatskoj: "Kuglice na boru su se počele tresti, baš je drmnulo"

Potres u BiH
Potres u BiH EMSC
Aktualno Galerija Potres u BiH - 1 Potres u BiH - 1 Foto: EMSC Potres u BiH - 2 Potres u BiH - 2 Foto: EMSC Potres u BiH - 4 Potres u BiH - 4 Foto: EMSC Potres u BiH - 3 Potres u BiH - 3 Foto: EMSC +1 Potres u BiH Galerija 1/6 >>
Umjereni potres je zabilježen u blizini Banja Luke magnitude 3.0 nešto poslije 18 sati, a područje se nastavilo tresti tijekom večeri te je prije 22 sata ponovno bio jači potres, magnitude 4.7 stupnjeva s epicentrom pored Zenice.

Zatreslo se tlo u Bosni i Hercegovini danas, najprije nešto iza 18 sati, u blizini Banja Luke, a zatim kasnije i kod Zenice

Tijekom večeri podrhtavanje na tom dijelu se nastavilo, a dobro se osjetilo i u Hrvatskoj. Posebice jak potres bio je oko 21:45, 4.7 po Richteru prema EMSC, a građani su javljali o tutnjavi i podrhtavanju.  

"Jako je zatreslo, nekoliko sekundi", javljali su građani na stranici EMSC-a. "Bilo je kratko i veoma jako", a građane su uznemirili borovi i kuglice koje su se počele tresti. "Osjetio se jak udar".

Epicentar potresa u 21:43 bio je 13 kilometara sjeverno od Zenice na dubini od 9 kilometara.

Pročitajte i ovo Studentski dom - 6 Vandalizam na djelu Šok za studente doma Stjepan Radić: Razvaljena vrata i štokovi dočekali ih po povratku u sobe  

Potres se osjetio diljem osječko-baranjske županije gdje je lokalna Civilna zašita u kratkom vremenu zaprimila preko 50 poziva uznemirenih građana. Hrvatska seizmološka služba javila je o jačini od 5.1 stupnjeva. 

 

Potres se osjetio i na području Brodsko-posavske županije. Stanovnici Slavonskog Broda javili su da su podrhtavanje tla osjetili na nekoliko sekundi, ali bez posljedica. 

Prema navodima seizmologa, potresi ove jačine mogu prouzročiti materijalne štete, no za sada nema informacija o istima, javili su lokalni mediji.  

  Pročitajte i ovo Nova 2024. godina Neće biti isto 2024. godina bit će izazovna: Pogledajte što se sve mijenja 1. siječnja  

Prema karti koju je prikazao EMSC potres se mogao osjetiti i u Hrvatskoj u istočnom području Lonjskog polja te južno od Nove Gradiške.

Ovaj potres nije niti približno stravičan poput onog koji je 1969. godine pogodio Banja Luku. Tada je grad u Bosni i Hercegovini pogodio zemljotres jačine 6.0 po Richterovoj ljestvici koji je izazvao razaranje grada s velikom materijalnom štetom, a 15 ljudi je izgubilo život.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene