Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama kod Sardinije

Ispovijest Hrvata s luksuzne jahte koja je u potpunosti izgorjela: "Satima nitko nije reagirao na naš poziv, zgrabio sam prsten i putovnicu..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar na luksuznoj jahti izbio je u strojarnici i proširio se na cijelo plovilo, koje je naposljetku i potonulo. Svih osam putnika i devet članova posade, od kojih su petorica Hrvati, gumenim čamcem odvezli su se do luke na otoku Sardiniji.

U utorak rano ujutro plovidbu 50-metarske jahte naprasno je prekinuo požar zbog kojeg je osmero putnika, državljana Kazahstana, i devet članova posade, među kojima i petero Hrvata, završilo u pomoćnom brodu kojim su se dovezli do obala Sardinije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Slika nije dostupna Tragični susret Horor na godišnjem odmoru: Bračnom paru zatvorenici oteli jahtu, a njih bacili u more? "Riješili su ih se"

Jahta Lady MM, koja plovi pod zastavom Kajmanskih otoka, isplovila je u utorak rano ujutro s otoka Capri prema Sardiniji. Prema pisanju novinske agencije ANSA, oko 50 milja od Capo Comina u strojarnici jahte izbio je požar. Pozvana je pomoć te su odmah isplovila dva broda talijanske obalne straže. Kad su došli do broda u nevolji, putnici i posada već su bili evakuirani. Talijani pišu da je dignut i helikopter iz obližnje baze Decimomannu te je u blizini jahte u plamenu spažena splav za spašavanje koja je bila prazna.

Oko 11 sati počela je potraga na moru. U međuvremenu je dojavljeno da je osmometarski tender sa 17 ljudi doplovio do luke Siniscola.

Član posade: "Napustili smo brod i u gumenjaku čekali pomoć"

No jedan od Hrvata, koji je na jahti član posade, tvrdi da talijanske službe na poziv nisu reagirale punih pet sati.

"Mi smo vidjeli da gori u strojarnici i kad smo shvatili da više ništa ne možemo spasiti, odlučili smo napustiti brod", rekao je Hrvat u razgovoru za DNEVNIK.hr.

Kazao je kako su imali i brod za spašavanje koji nisu mogli spustiti u more jer više nije bilo električne energije te su se ukrcali u gumenjak, tzv. tender, koji inače služi za vožnju gostiju nakon sidrenja. Tvrdi da je poziv za pomoć poslan odmah, oko 5:15.

"Javili su nam se i mi smo nakon toga očekivali da će naići netko u pomoć. Brod smo napustili prije 7 sati, oko broda smo u tenderu bili još oko pola sata, no nitko se nije pojavljivao. Valovi su bili 3,5 do 4 metra i odlučili smo u gumenjaku od 8 metara, nas 17 unutra, sa 140 litara goriva krenuti prema Sardiniji u nadi da ćemo naići na brod koji je navodno krenuo prema nama. Tek kad smo bili na nekoliko milja od obale Sardinije preletio nas je helikopter koji su digli", ispričao nam je pomorac ljutit zbog cijele situacije. 

"Kod nas u Hrvatskoj kad nekom treba pomoći, odmah se ide na teren, a Italija, koja je odlično opremljena i puno veća od Hrvatske, dopusti ovakvo nešto", razočaran je 35-godišnji pomorac.

Kao drugi inženjer strojarnice, kaže, sam je počeo gasiti plamen.

"Motor se zapalio meni pred očima, doslovno smo jedva ostali živi, ja i glavni inženjer. Potrošio sam odmah dva vatrogasna aparata da pokušam to ugasiti, no bilo je toliko crnog gustog dima da smo morali izaći. Nakon toga obavili smo sve po propisima u takvim situacijama. Ja sam uspio otići po putovnicu, vjenčani prsten i neke papire", kaže.

Još su neko vrijeme bili na brodu i u dogovoru s kapetanom, također Hrvatom, odlučili napustiti brod.

"Uzeli smo kurs i vozili prema Sardiniji te očekivali da će netko doći. Osobno sam bio na radiju i svakih nekoliko minuta slao mayday. Signal na mobitelu uspio sam dobiti tek na oko tri-četiri milje od Sardinije i onda sam nazvao kolegu da mu kažem što se događa", ispričao je za DNEVNIK.hr svoju dramu u kojoj se našao.

Kad su uplovili u luku na gumenjaku, dočekala su ih tri vozila hitne pomoći.

"Bili su odjeveni u ogrtače, s maskama, vizirima i prvo nam išli mjeriti temperaturu. Bili smo na moru šest sati, neki goli i bosi, a oni prvo to mjere. Znam da je epidemija koronavirusa, ali ovo je dramatična situacija", govori pomorac.

Trenutačno su smješteni u hotelu u gradu Olbia na obali Sardinije i još ne zna kada će moći kući u Zadar.

Kaže kako je agent koji radi za kompaniju savjetovao da se oko situacije ne petljaju s talijanskim vlastima dok se ne vrate u Hrvatsku.

"Svakako ću kontaktirati njihovo veleposlanstvo, moramo to učiniti jer su neki ostali bez putovnica. Kapetan je išao na razgovor s Talijanima, bio je tamo nekoliko sati, ali nije dobio nikakve službene odgovore o spašavanju", rekao nam je Zadranin.

Na moru je već oko sedam godina, a posljednjih godinu i pol radio je na toj jahti. Kaže da su isplovili iz Monaka, gdje je brod na zimskom vezu.

Prema planu, u Monako su se trebali vratiti 1. rujna i tu bi bio kraj sezone.

"Ne mogu vjerovati da Italija, koja ima opremu i sve, da nitko nije došao. Pa nismo bili nasred Atlantika. Nije mi jasno", zaključuje rezignirano pomorac.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene