Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 tisuća tona otpada

Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
U Varaždinu je u ponedjeljak potpisivan ugovora o sanaciji odlagališta baliranog otpada u Brezju, čime će se konačno omogućiti rješavanje problema sto tisuća tona otpada koji na ulazu u Varaždin stoji više od 18 godina, a sanaciju u cijelosti financira država s više od 29 milijuna eura.

Ugovor o sanaciji odlagališta baliranog otpada u Brezju su u sjedištu varaždinske gradske uprave, palači Patačić, potpisali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj te predstavnici izvođača radova koji su dobili posao nakon raspisane međunarodne javne nabave - i to uime vodećeg člana zajednice ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. član uprave Željko Teufel i član zajednice ponuditelja HIS d.o.o., direktor Goran Petković.

Gradonačelnik Bosilj zahvalio je članovima stručnog tima koji su, naglasio je, napravili izniman posao u zadnje dvije godine.

"To je bio sveobuhvatno pripremljeni projekt i iz tog razloga, čija god bila Vlada, nitko nas nije mogao odbiti i zato se završava na ovakav način. Projekt je pripremljen na najkvalitetniji način", rekao je Bosilj.

Dodao je da izvođače moraju uvesti u posao u roku od mjesec dana, a da za to vrijeme Grad treba potpisati ugovor o financiranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ishoditi bankarsku garanciju.

Pročitajte i ovo Lažna vijest budite oprezni Ne nasjedajte: Lažni videi na Facebooku zloupotrebljavaju lica Nove TV za prodaju navodnog lijeka

"Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo. Nakon toga je sve na izvoditeljima radova da se konačno makne taj ružni madež na prekrasnom tijelu našeg Varaždina, da gospodarska zona Brezje i naš Varaždin prodišu punim plućima", izjavio je gradonačelnik Bosilj.

Željko Teufel kazao je da je riječ o velikom i opsežnom projektu, izazovu za obje tvrtke te da će se u CE-ZA-R-u potruditi da sve prođe u najboljem redu.

"Nadamo se da će u ovom gradu biti svima ljepše živjeti kad za osamnaest mjeseci projekt bude gotov", rekao je Teufel.

Tvrtka HIS bit će odgovorna za uklanjanje građevina koje se neće koristiti u daljnjoj namjeni prostora te za sanaciju podloge, a Petković je zamolio građane za strpljenje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 božićni poklon Plenković najavio jeftinije gorivo, evo za koliko cijena benzina i dizela ide dolje

"Možda će tijekom radova biti neugodnih mirisa, ali mislim da se isplati biti strpljiv i konačno riješiti ovaj problem", poručio je Petković.

Vlada Republike Hrvatske donijela je u studenom ove godine Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji "Brezje" Grad Varaždin, kojim je preuzela obvezu u 100-postotnom iznosu snositi procijenjene troškove sanacije, u iznosu od 29.164.611,95 eura.

Nakon potpisivanja današnjeg ugovora, očekuje se sklapanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim će se regulirati prava i obaveze Grada Varaždina i Fonda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene