Hasan Rohani, iranski predsjednik
Hasan Rohani, iranski predsjednik Foto: Afp

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u nedjelju navečer po povratku iz Teherana da je s Iranom postigao "privremeno rješenje" od tri mjeseca kako bi zadržao "zadovoljavajući" nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene.


"Priznajemo da će pristup biti ograničen, ali moći ćemo održavati potreban stupanj nadzora i provjere", rekao je Rafael Grossi tijekom kratke konferencije za novinare u bečkoj zračnoj luci. "U ovom trenutku to spašava situaciju", dodao je i rekao da se radi o "razumnom rezultatu nakon intenzivnih konzultacija".

Vezani članci Hasan Rohani, predsjednik Irana (Foto: AFP) Dodatno se zaoštrava situacija: Iran u potpunosti napustio nuklearni sporazum, ukinuta sva ograničenja Slika nije dostupna Opet se opasno kuha: Iran najavio ponovno pokretanje dijela nuklearnog programa

Prema tom "tehničkom bilateralnom sporazumu", broj inspektora na licu mjesta ostaje nepromijenjen i IAEA će moći provoditi nenajavljene inspekcije.

Ali "iranski zakon koji predviđa ograničenje nekih inspekcija, uključujući one na osjetljivim vojnim položajima, bit će primijenjen od 23. veljače ako američke sankcije ne budu ukinute", upozorio je Grossi.

"Stanje je ozbiljno, ali IAEA i dalje služi međunarodnoj zajednici", naglasio je. "Svakako će za stabiliziranje situacije biti potrebni politički pregovori, to nije u mojoj nadležnosti".

Grossi se u nedjelju sastao s čelnikom Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehijem i ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, izvijestili su državni mediji.

"Iran i IAEA su vodili plodne razgovore temeljene na uzajamnom poštovanju", tvitao je nešto kasnije Kazem Gharibabadi, iranski veleposlanik pri IAEA-i. Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransko gospodarstvo, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. s skupinom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).