Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor od tri mjeseca

Postignuto privremeno rješenje s Iranom: Nadzirat će se nuklearni program, ali s ograničenim pristupom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u nedjelju navečer po povratku iz Teherana da je s Iranom postigao "privremeno rješenje" od tri mjeseca kako bi zadržao "zadovoljavajući" nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene.

"Priznajemo da će pristup biti ograničen, ali moći ćemo održavati potreban stupanj nadzora i provjere", rekao je Rafael Grossi tijekom kratke konferencije za novinare u bečkoj zračnoj luci. "U ovom trenutku to spašava situaciju", dodao je i rekao da se radi o "razumnom rezultatu nakon intenzivnih konzultacija".

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Prema tom "tehničkom bilateralnom sporazumu", broj inspektora na licu mjesta ostaje nepromijenjen i IAEA će moći provoditi nenajavljene inspekcije.

Ali "iranski zakon koji predviđa ograničenje nekih inspekcija, uključujući one na osjetljivim vojnim položajima, bit će primijenjen od 23. veljače ako američke sankcije ne budu ukinute", upozorio je Grossi.

"Stanje je ozbiljno, ali IAEA i dalje služi međunarodnoj zajednici", naglasio je. "Svakako će za stabiliziranje situacije biti potrebni politički pregovori, to nije u mojoj nadležnosti".

Grossi se u nedjelju sastao s čelnikom Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehijem i ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, izvijestili su državni mediji.

"Iran i IAEA su vodili plodne razgovore temeljene na uzajamnom poštovanju", tvitao je nešto kasnije Kazem Gharibabadi, iranski veleposlanik pri IAEA-i. Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransko gospodarstvo, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. s skupinom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene