Američki predsjednik, Joe Biden
Američki predsjednik, Joe Biden Foto: Afp

Američki predsjednik Joe Biden je rekao u nedjelju da neće ukinuti sankcije Iranu sve dok on ne bude ispunjavao svoje obveze na polju nuklearne energije.


Odgovarajući na upit mreže CBS o mogućnosti ukidanja sankcija ne bi li se privolilo Teheran da se vrati za pregovarački stol i spasi ugovor o iranskom nuklearnom programu, Joe Biden je jasno rekao: "To nije moguće".

Novinarki koja ga je pitala trebaju li Iranci "prvo prestati obogaćivati uranij", američki predsjednik je odgovorio kimajući glavom, navodi se u dijelu tog razgovora koji će u cijelosti biti objavljen u nedjelju navečer.

Sjedinjene Države su 2015., nakon dugih i teških pregovora, zaključile ugovor s Iranom koji ga treba spriječiti da proizvede atomsku bombu. Tekst su potpisale i druge velesile (Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija), a zatim ga je ratificirao UN.

No Donald Trump je tri godine poslije povukao Washington iz tog ugovora, ocijenivši ga nedostatnim u nuklearnom pogledu i u suzbijanju drugih "destabilizirajućih djelatnosti" Islamske Republike. Bivši predsjednik je vratio, a zatim i pooštrio sve sankcije Iranu koje su bile ukinute u zamjenu za preuzimanje nuklearnih obveza, a Teheran se zauzvrat počeo oslobađati svojih obveza.

Vilim Ribić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Sindikalist Ribić pisao Milanoviću zbog HGK: "Mnogi građani očekuju da zaustavite trend rastakanja institucija"

Mladić skače po zgradi HNK-a 03 Gdje mu je bila pamet: Mladić skakao po uskim izbočinama na zgradi HNK-a

Joe Biden je obećao da će vratiti SAD u ugovor o iranskom nuklearnom programu uz uvjet da se Iran prvo vrati svojim obvezama. No iranski čelnici su u nedjelju opet istaknuli da SAD mora "potpuno ukinuti" sankcije prije nego oni ponovo pristanu na ograničenja svog nuklearnog programa.