Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

U četiri oka

Posljednji sati do povijesnog susreta: ''Njihov ego i njihova vizija samih sebe može odigrati veliku ulogu''

Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Optimizam uoči povijesnog susreta SAD-a i Sjeverne Koreje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Optimizam uoči povijesnog susreta SAD-a i Sjeverne Koreje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Optimizam uoči povijesnog susreta SAD-a i Sjeverne Koreje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Optimizam uoči povijesnog susreta SAD-a i Sjeverne Koreje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Optimizam uoči povijesnog susreta SAD-a i Sjeverne Koreje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Optimizam uoči povijesnog susreta SAD-a i Sjeverne Koreje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Odbrojavaju se posljednji sati prije povijesnog susreta u Singapuru američkog i sjevernokorejskog čenika. I Washington i Pjongjang šalju optimistične poruke. Donald Trump i Kim Jong-Un sastat će se u četiri oka, bez pomoćnika i bez savjetnika. Uz njih će biti samo prevoditelji.

Uranjeni rođendanski dar dočekao je Donalda Trumpa u Singapuru. Hoće li imati razloga za slavlje, znat će se nakon sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom. Dok Trump gasi svjećice na torti, Kim je večer prije susreta iskoristio za obilazak grada.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Čelnici dviju zemalja (Foto: AFP) Summit u Vijetnamu Novi susret Trumpa i Kim Jong Una: Tko će popustiti pred pitanjima na koja nema odgovora, a tko pikira na Nobela?

Do ponedjeljka ujutro građani u Sjevernoj Koreji nisu znali gdje im je voljeni vođa. ''Poštovani vođa Kim Jong-Un stigao je u Singapur'', obajvila je Ri Chun Hee, voditeljica na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

Iz Pjongjanga šalju poruke kako su se vremena promijenila. Trumpova administracija poručuje kako sve napreduje brže od očekivanog, spominju jamstva koja bi mogli ponuditi Pjongjangu, ali ne i točno kakva, a još se ne zna ni što bi Kim mogao tražiti zauzvrat.

"Nema promjene u politici, već je riječ o tome da smo spremni pružiti sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji za denuklearizaciju. Spremni smo poduzeti mjere koje će im pružiti dovoljnu sigurnost da denuklearizacija nije nešto loše za njih, već naprotiv, da ona vodi boljoj budućnosti naroda Sjeverne Koreje", Kaže Mike Pompeo, američki državni tajnik.

Brzo rješenje nitko ne očekuje. S jedne strane je Trump koji najavljuje kako će u prvoj minuti znati na čemu je, s druge strane mladi diktator.

"Nadajmo se da će njihov ego pobijediti, jer u ovom slučaju njihov ego i njihova vizija samih sebe može odigrati veliku ulogu, s obzirom da Trumpu treba sada materijala da se pokaže da je lider, da je sposoban. Što se tiče Kim Jong-Una i njemu to treba, daleko više od Donalda Trumpa. I on je uvjeren da može i on sada sebe vidi kao mirotvorca, kao diplomata, kao međunarodnog čovjeka", objašnjava dr.sc. Branimir Vidmarović, analitičar.

Sam sastanak Kima i Trumpa bit će bez savjetnika i pomoćnika, uz njih dvojicu iza zatvorenih vrata bit će samo prevoditelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene