Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije nego je ubio 52 ljudi

Pismo kosovskog bombaša samoubojice majci: 'Oprosti mi sve što sam napravio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji na Kosovu tradicionalno su kulturološki muslimanske, ali prava je rijetkost da postaju radikalni vjernici.

To se u novije vrijeme mijenja, sa sve većim brojem mladih, koji postaju radikalizirani. Vjeruje se kako čak 200 Kosovara sudjeluje u borbama na strani Islamske države.

Pročitajte i ovo Iračka TikTokerica Ghufran Sawadi Traže se ubojice Iračka tiktokerica ubijena ispred svoga doma: Strašnu likvidaciju snimile nadzorne kamere Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

Blerim Heta proveo je sretno djetinjstvo i bio je dio sretne obitelji. Imao je dovoljno novca, Mercedesa i Opela, no u dobi od 24 godine jednostavno je bez riječi otišao od kuće.

Arieta heta, Blerimova sestra, dobro se sjeća 7. kolovoza 2013. godine, dana kad je Blerim jednostavno napustio dom bez riječi upućene obitelji. Dva dana kasnije Arieta je dobila poruku u kojoj joj je mlađi brat Blerim rekao da se nalazi u Turskoj. Nije se brinula, jer nakon što je postao posvećen vjeri, često je putovao slušati propovjedi različitih imama.

Odlučila ga je nazvati te joj se tad na zaslonu mobitela pojavila poruka 'Dobrodošli u Siriju'. Pitala je brata je li on u Siriji, no on je to porekao te je inzistirao da se nalazi u Turskoj, da uči arapski te da traži suprugu koja nosi hijab. Arieta mu je odlučila povjerovati, no tad je njihova majka pronašla Blerimovo oproštajno pismo koje je on ostavio u svojoj sobi.

'Bila je to oproštajna poruka. Napisao je da je na putovanju i da se neće vratiti', rekla je za BBC Arieta.

Oni su jedini koji mogu pobijediti ISIS!

Posljednja tri mjeseca koja je proveo na Kosovu prije odlaska od kuće, Blerim se u potpunosti promijenio. Pustio je bradu i počeo nositi kraće hlače, poput nekih muslimana na Bliskom istoku. Gledao je puno videa na YouTubeu u kojima prompovjedaju razni imami. Nestao je odjednom i bez upozorenja.

Naposljetku, Arieta je putem Skypea u razgovoru s Blerimom došla do istine, a istina je bila da se on nalazi u Siriji. 'Počela sam plakati i rekla sam mu kakva je to religija u koju vjeruje da mora ubijati ljude, ubiti sebe? Poručio mi je ako budem tako još jednom razgovarala s njim, da više nikad neće nazvati', ispričala je Arieta.

Roditelje nije obavijestila o tome, dio nje je i dalje vjerovao da će se Blerim ipak vratiti kući.

24. ožujka 2014. uslijedio je posljednji poziv kući. 'Vi ljudi ne znate što radite. Samo islam je ispravan. Možda danas, možda sutra upoznat ću Allaha', poručio je Blerim obitelji, a nakon toga razgovarao s majkom.

'Samo želim da mi oprostiš... Oprosti mi za sve što sam učinio?', rekao je majci Blerim. Idućeg dana svjetski mediji prenijeli su vijest o bombaškom masakru u Iraku u kojem su ubijene 53 osobe. Blerim je u samoubilačkom napadu bombom raznio sebe i 52 Iračana.

Njegova sestra Arieta još uvijek teško pronalazi odgovor na pitanje kako i zašto se njezin brat promijenio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene