Obavijesti Video Pretražite Navigacija
katastrofalne posljedice nevremena

"Proživljavamo apokalipsu biblijskih razmjera": Još se spašavaju ljudski životi u Sloveniji, štete se tek trebaju zbrojiti

Potvrđena je i četvrta žrtva katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju. Pod vodom je dvije trećine zemlje, vodostaji rijeka i dalje prijete, iako se kiša počela smirivati. Aktivirala su se brojna klizišta, uništene su ceste i mostovi, zbog čega je više naselja na sjeveru zemlje odsječeno. Uživo se javio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Dvije trećine Slovenije je pod vodom. Kiša je oslabjela. Rast vodostaja usporio. Osim na jugoistoku, gdje ubrzano raste rijeka Sava.

"Većina se preselila na više katove, sve automobile smo premjestili na kraj naselja, životinje su odvezli na povišena mjesta. Pokušali smo riješiti sve što smo mogli", rekla je predsjednica MO Loče, Dobova Alja Kežman.

Na sjeveru zemlje aktivirana su brojna klizišta. Ceste i mostovi su porušeni. Više naselja potpuno je odsječeno.

"Proživljavamo apokalipsu biblijskih razmjera. Nemamo nikakve cestovne veze sa svijetom", požalio se župan općine Dravograd Anton Preksavec.

Pročitajte i ovo Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Obilježavanje oluje Dio branitelja na kraju rata jedva izvukao živu glavu, no ne žale ni za čim: "Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi"

Kako bi pomogla unesrećenima, vlada će privremeno ukinuti zabranu rada nedjeljom i praznicima za trgovine. Ide se u zakonske izmjene kako bi se pojednostavio pristup općina hitnim interventnim mjerama.

Procjenjuje se da će šteta nadmašiti pola milijarde eura. U nedjelju u Sloveniju stiže hladna fronta s novim grmljavinskim nevremenom, ali bez većih količina kiše.

Detalje nevremena koje je pogodilo susjednu Sloveniju pogledajte u videoprilogu.

Uživo iz Slovenije

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo javio se uživo nadomak Jesenica. 

"Oko 17 sati ograsile su se sirene u općini Koroška Bela kojima je označen početak evakuacije stanovništva zbog opasnosti od velike poplave, vodenih bujica i odrona zemlje.

Ta naredba vrijedi od 17 sati pa u nedjelju do 8 sati ujutro kada će se lokalno stanovništvo moći vratiti svojim kućama.

Na ovom području ima i velik broj turista koji, kada su čuli sirene, nisu dvojili sekunde. Kada su čuli sirene, sjeli su u svoje automobile i napustili svoja boravišta što je prouzročilo prometni kolaps na autocesti.

Mi smo 10-ak kilometara od Jesenica i u tom smjeru je veliki čep. Stožer civilne zaštite općine Koroška Bela ovu je odluku donio kao mjeru perodstrožnosti ne bi li se zaštitili ljudski životi.

Pročitajte i ovo Problemi na obali Nevrijeme poharalo obalom Problemi na obali: Pijavica, olujni vjetar, iščupana stabla, naselja bez struje - "Najgore su prošli opatijsko područje i područje Lošinja"

Četiri ljudska života u proteklih 48 sati izgubljena su na području Slovenije. Što se tiče situacije na ostalim dijelovima Slovenije, onda je i dalje kritična, samo se u pojedinim dijelovima ona malo smirila.

Kiša dalje nesmiljeno pada, u ovom trenucima se i dalje spašavaju životi, Slovenija još nije niti počela zbrajati štete, a kamoli započinjati neke sanacije. Ljudski životi su u prvome planu, a sasvim je sigurno da će se Slovenija još dugo oporavljati od posljedica katastrofalne poplave.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene