Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje oluje

Dio branitelja na kraju rata jedva izvukao živu glavu, no ne žale ni za čim: "Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi"

Aktualno Galerija Ante Alduk, pripadnik 4. gardijske brigade Ante Alduk, pripadnik 4. gardijske brigade Foto: Dnevnik Nove TV Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Foto: Dnevnik Nove TV Vojska - 1 Vojska - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Vojska - 2 Galerija 1/4 >>
Oluja je za svakog hrvatskog branitelja, pogotovo one koji su u ratu bili od samoga početka, kruna ratnoga puta. Neki su na kraju rata jedva izvukli živu glavu, ali danas ne žale ni za čime.

Priču Ante Alduka i Danka Bevande, veterana četvrte i druge gradijske brigade - donio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"U jednom trenutku je granata doletjela u kuću gdje smo se nalazili, probila je krov, a vikendica, kao vikendica nije baš čvrsta. I pala je točno među nas petoricu", navodi Danko Bevanda iz 2. gardijske brigade Gromovi.

Bilo je to u Starom Brodu kod Petrinje gdje je djelovao u sklopu 2. gardijske brigade Gromovi. Tog je trenutka za njega rat završio, a počela borba za život.

Pročitajte i ovo Ilustracija iz minute u minutu FOTO/VIDEO Duga noć pred nama: Upaljen narančasti alarm za jedan dio zemlje, na sjeveru Hrvatske raste vodostaj

"Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi. Desna strana mi je bila oduzeta. Lijeva strana glave mi je oštećena, a desna strana tijela oduzeta. Ruka i noga", dodaje. Najveću je dramu u tim trenucima proživljavala njegova supruga.

Spasila ga - bomba

Ante Alduk veteran je 4. gardijske brigade.

"Kad smo mi zapucali, oni su bježali kao ovce i onda sam rekao - 'pa koga se mi bojimo'", kazao je. Tako je to bilo u Oluji. Ali puno teže, priča Ante, bile su akcije u pripremi. Ljudi ni oružja tada nije bilo dovoljno.

"Slušam Radio Knin i govore - navire 150 tisuća ustaša i 50 tenkova. A nas bilo dvije grupe po 20 ljudi", navodi. "Tada sam bio ranjen u Kašić", dodaje.

Pročitajte i ovo Policija pred Kninom zaustavila pripadnike HOS-a - 2 Incident zbog Oluje VIDEO Policija zaustavila pripadnike HOS-a, stigle reakcije: "Ovo je cijena hrvatsko-srpske trgovačke koalicije"

"Mene dohvati jedan geler ispod ključne kosti, a jedan se zabije u bombu, a kako je geler bio vruć utopio se u bombu, a bomba nije eksplodirala", navodi.

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene