U Italiji je danas počelo ponovno suđenje Amerikanki Amandi Knox za ubojstvo britanske studentice i njezine cimerice Meredith Kercher.


Ubojstvo se dogodilo 2007. godine. Knox i njen bivši dečko Raffaele Sollecito proglašeni su krivim 2009., no prizivni sud proglasio ih je nevinim za ubojstvo Amandine cimerice, javlja BBC.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Gotovo 12.000 novozaraženih koronavirusom u Italiji u nedjelju: Najavljuju nove mjere, no "lockdown" odbacuju Koronavirus, ilustracija Brojne zemlje uvode sve jače mjere - od maski na otvorenom, zatvaranja kina i do posebnog vremena za odlazak starijih u kupovinu

Vrhovni sud u ožujku je poništio obje oslobađajuće presude te odredio novi sudski proces.

>>Amanda Knox nije kriva za ubojstvo cimerice!

Jedan od razloga zbog kojih je sporna oslobađajuća presuda poništena su i proceduralne greške prilikom prikupljanja dokaza.

Amanda Knox (25), koja je provela četiri godine u zatvoru i cijelo vrijeme tvrdila kako je nevina, neće biti na suđenju.

'Bila zam zatočena kao nevina osoba i naprosto više ne mogu to ponovo proživljavati', poručila je Knox iz Seattlea. 'Zdrav razum mi nalaže da se ne vraćam u Italiju', dodala je.

I 29-godišnji Sollecito je također isticao svoju nevinost, no za razliku od Knox, on će nazočiti nekim saslušanjima, potvrdio je njegov otac.

Britanska studentica izbodena 47 puta

Knox i Sollecito su 2009. bili optuženi za ubojstvo 21-godišnje britanske studentice iz Leedsa, Meredith Kercher. U noći s 1. na 2. studenoga 2007. Kercher, koja je bila na studijskoj razmjeni s Knox u Perugiji, pronađena je polugola u lokvi krvi. Na njezinu je tijelu prebrojano 47 ubodnih rana nožem, a obdukcija je pokazala da je bila i silovana.

Prvostupanjskom presudom su Knox i Sollecito bili osuđeni na 26 i 25 godina zatvora, no 2011. su oslobođeni presudom Žalbenog suda. Talijanski vrhovni sud je u ožujku vratio slučaj na ponovno suđenje zbog 'oprečnosti i nedosljednosti' u žalbenom postupku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook