Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

spor oko pravosuđa

Poljska ozbiljno zaprijetila EU-u: "Nemamo izbora nego izvući sva oružja..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su u utorak vladajući poljski političari nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan s posljednjim pravosudnim reformama Varšave.

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave u vezi pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastavak sankcija ''Prijetnja međunarodnoj sigurnosti'': Zabranjuju ulazak automobilima s ruskim tablicama Ilustracija Vladavina prava Dvije članice EU htjele bi u Schengen, jedna ih blokira: "Ne možemo širiti sustav koji ne funkcionira"

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) objavila je da je cilj reforme pravosuđa učiniti sustav učinkovitijim, odbacivši tezu da se miješa u sudove iz političkih razloga.

"Ako će biti pokušaja blokade isplate, a Europska komisija pokuša stvoriti pritisak na nas, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz našeg arsenala i odgovoriti baražnom vatrom“, rekao je za poljski radio Krzysztof Sobolewski, glavni tajnik PiS-a, no nije precizirao na što konkretno pod tim misli.

Pročitajte i ovo Ilustracija odmicanje od Moskve Odlučeno je: Izvanredne mjere za uštedu plina EU-a stupaju na snagu u utorak

Pročitajte i ovo Makedonski premijer Dimitar Kovačevski klub 27 postaje klub 29? Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora! Dvije nove potencijalne članice započinju razgovore s EU

Odbijanje Varšave da pristane na europske zahtjeve u vezi pravosuđa potaknula je kritike oporbe da PiS zapravo želi izvući Poljsku iz Europske unije, što vlada odbacuje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene