Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odmicanje od Moskve

Odlučeno je: Izvanredne mjere za uštedu plina EU-a stupaju na snagu u utorak

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Plan Europske unije za izvanredne situacije, vezan uz moguć prekid opskrbe ruskim plinom, stupa na snagu u utorak.

Plan Europske unije za djelovanje u izvanrednim situacijama koji se odnosi na pripremu za moguć prekid opskrbe ruskim plinom stupit će na snagu u utorak, nakon što je u ponedjeljak objavljen u službenom glasilu EU-a.

Prema planu, zemlje članice EU-a trebaju dobrovoljno smanjiti potrošnju plina za 15 posto između 1. kolovoza i 31. ožujka sljedeće godine, u usporedbi s prosječnom potrošnjom u istome razdoblju u proteklih pet godina.

Podaci Europske komisije pokazuju da je potrebno uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara plina da bi se postigao zacrtani cilj. Njemačka bi smjela potrošiti oko 10 milijarda kubnih metara manje u odnosu na prethodno razdoblje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nastavak plinske krize Novi energetski partner srušio nade Europske unije: "To nije kao slavina za vodu, ne možemo samo nadomjestiti Rusiju..."

Krajnji cilj uštede je priprema za moguć potpuni prekid opskrbe zemalja EU-a ruskim plinom, nakon što je Moskva posljednjih mjeseci znatno smanjila opskrbu.

Novim planom za izvanredne situacije je, u slučaju većih nestašica plina, predviđena i mogućnost obavezne uštede. Najmanje 15 zemalja članica EU-a, koje čine oko 65 posto ukupnog stanovništva bloka, moralo bi dati odobrenje za aktiviranje takve mjere.

Nekoliko zemalja, među kojima su Italija i Španjolska, osigurale su izuzeće za takvu situaciju. Plan za izvanredne situacije zasad će biti na snazi ​​godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene