Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska: Na pomolu koalicija liberala i seljaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjednik nedavnih izbora i najvjerojatniji budući premijer Poljske Donald Tusk izjavio je kako je na pomolu koalicija njegove Građanske platforme i manje Seljačke stranke.

'Obavili smo 90 posto posla', odgovorio je Tusk na pitanje o mogućnosti koalicije nakon posljednjeg kruga i napretku u sastavljanju vlade.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna Poljska: Građanska platforma porazila blizance Kaczynski

Novinarima je rekao kako će centristička Seljačka stranka dobiti tri mjesta u vladi, uključujući ministarstvo gospodarstva.

Taj bi resor trebao pripasti predsjedniku te stranke i bivšem
premijeru Waldemaru Pawlaku, koji bi bio i zamjenik premijera. Prema izvorima iz Građanske platforme, ministar financija trebao bi postati profesor Jacek Rostowski, zagovornik brzog uvođenja eura.

Stranke pregovaraju o koaliciji nakon što je Građanska platforma pobijedila na parlamentarnim izborima prošloga tjedna, ispred dosad vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda.

Vlada premijera Jaroslawa Kaczynskog trebala bi podnijeti ostavku 5. studenog. Predsjednik Lech Kaczynski od tog trenutka ima dva tjedna za imenovanje mandatara za sastav nove vlade koji će zamijeniti njegova brata blizanca.

Tusk, premijerski kandidat Građanske platforme, najavio je da će novu vladu predstaviti u roku od 24 sata nakon predsjednikove odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene