Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet Novičok

Britanski ministar za sigurnost: ''Žrtve drugog napada nervnim otrovom nisu bile mete''

Mjesto novog trovanja u Wiltshireu (Foto: AFP)
Mjesto novog trovanja u Wiltshireu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Mjesto novog trovanja u Wiltshireu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Vjeruje se da dvije osobe koje su otrovane nervnim agensom u engleskome gradu Amesburyju nisu bile izravne mete, izjavio je u četvrtak britanski ministar za sigurnost.

Ranije je objavljeno da su dvije osobe hospitalizirane u kritičnom stanju u bolnici u Salisburyju nakon što su bile izložene "nepoznatoj tvari".

Pročitajte i ovo Ilustracija 50 mrtvih Masovni ritualni pokolj: Prislili ih da popiju napitak protiv vještica, tko padne mrtav - kriv je Ilustracija Užas u Zanzibaru Osmero djece otrovalo se mesom, pa umrlo: Više od 75 ljudi u bolnici

Policijski dužnosnici su potvrdili u srijedu oko 23 sata po hrvatskom vremenu da su muškarac i žena, koji su u nedjelju pronađeni bez svijesti u kući u Wiltshireu, otrovani Novičokom, istim vojnim nervnim otrovom kojim je otrovan i Sergej Skripal, bivši ruski špijun. 

Charlie Rowley i Down Sturgess još uvijek se nalaze u kritičnom stanju. "Pretpostavka je da su to žrtve posljedica ranijeg napada ili nečeg drugog, ali oni nisu bili izravna meta", kazao je ministar za sigurnost Ben Wallace o paru otrovanom u Amesburyju.

Novo trovanje dogodilo se samo nekoliko kilometara od mjesta gdje su u ožujku Sergej Skripal i njegova kćer bili otrovani.

Novičok se smatra binarnim kemijskim oružjem koje se sastoji od dvije odvojene bezopasne komponente koje pomiješane zajedno postaju otrovan nervni agens.

Serija agensa, za koje se vjeruje da ih je razvio Sovjetski Savez 80-ih godina prošlog stoljeća, postižu učinak kada ih osoba udahne ili ulaskom kroz kožu te je potrebno 30 sekundi do dvije minute da osoba osjeti posljedice. Postoje četiri moguća protuotrova koji mogu spriječiti posljedice. (Hina/S.Ve)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene