Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Svijet mi se potpuno preokrenuo''

Preživjela je pokušaj ubojstva: ''Liječenje je bilo invazivno, bolno i deprimirajuće''

Julija Skripal (Foto: AFP)
Julija Skripal (Foto: AFP) Foto: Afp
Julija Skripal je preživjela pokušaj ubojstva za koji britanske vlasti optužuju Rusiju, no kćer jednog od najpoznatijih špijuna kaže da se unatoč trovanju "dugoročno" želi vratiti u svoju zemlju.

"Činjenica da je za to uporabljen nervni agens je šokantna", rekla je Skripal ekskluzivno za agenciju Reuters. "Moj se život okrenuo naglavačke".

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Julija i njen otac Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske obavještajne službe koji je izdao desetke agenata britanskoj službi MI6, nađeni su bez svijesti na klupi u britanskom gradu Salisburyju 4. ožujka.

33-godišnja Julija Skripal bila je u komi 20 dana.

"Probudila sam se i saznala da smo oboje otrovani", rekla je Skirpal u prvom medijskom istupu od trovanja. Agenciju Reuters je kontaktirala putem britanske policije.

Skripal je dala izjavu Reutersu na tajnoj lokaciji jer je pod zaštitom britanske države. Iz bolnice u Salisburyju je otpuštena oko pet tjedana nakon trovanja i do sada nije bila u kontaktu s medijima.

"Vrlo smo sretni što smo oboje preživjeli ovaj pokušaj ubojstva. Naš je oporavak bio spor i krajnje bolan", rekla je u izjavi napisanoj na engleskom.

"Kako se pokušavam prilagoditi nametnutim razornim promjenama fizički i emocionalno, idem dan po dan i želim pomoći u njezi mog oca do njegovog punog oporavka. Dugoročno se nadam vratiti u svoju domovinu".

Skripal je govorila na ruskom, a novinarima je dala i pisanu izjavu za koju kaže da ju je sama napisala i na ruskom i na engleskom. Nakon što je pred kamerom dala izjavu potpisala je oba dokumenta i nije željela odgovarati na pitanja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je mislio da je Julija Skripal govorila pod prisilom. "Nismo je vidjeli niti smo što od nje čuli", rekao je kada je zatražen za komentar.

Ruski veleposlanik u Londonu Aleksandar Jakovenko više je puta zahtijevao da vidi Juliju.

"Zahvalna sam za ponude pomoći od ruskog veleposlanstva. No u ovom trenutku ne želim koristiti njihove usluge", rekla je Skripal.

"Također želim ponoviti što sam rekla u ranijoj izjavi da u moje ime, ili moga oca, ne govori nitko osim nas".

"Ne želim opisivati pojedinosti no liječenje je bilo invazivno, bolno i deprimirajuće", rekla je na ruskom.

Julijin otac je otpušten iz bolnice 18. svibnja. U jednom su se trenutku liječnici pribojavali da su oba pacijenta pretrpjela oštećenja mozga.

"Zahvalna sam divnom, ljubaznom osoblju bolnice u Salisburyju, mjestu koje sam predobro upoznala", rekla je zahvalivši i osobama koje su im pomogle na ulici na dan napada.

Britanija je optužila Rusiju za pokušaj ubojstva Sergeja i Julije Skrapal te su posljedično zapadne vlade, među kojima američka, protjerale više od stotinu ruskih diplomata.

Britanija i međunarodni inspektori za kemijsko oružje izjavili su da su Sergej i Julija Skripal otrovani novičokom, smrtonosnim nervnim otrovom koji je razvila sovjetska vojska '70-ih i '80-ih godina.

Rusija je odbacila britanske optužbe za upletenost u prvi napad takvim nervnim otrovom na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Moskva je sugerirala da je Britanija izvršila taj napad kako bi izazvala proturusku histeriju.

(Hina) xakoz ymaš

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene